Amasya İtimat

ŞAHİNLER ve KAVALOLUĞU’NA MÜJDE!…

0
1663

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un köy okullarını açmayı çok istedikleri ve çalışma yaptıklarına dair TBMM Eğitim Komisyonu üyelerine bilgi verdiğini ve uzaktan eğitimde tıkanan sürecin açılması için köy okullarının yeniden eğitime açılması gerektiğini yazmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle kapatılan 17 bin köy okulunun yeniden açılışının önünü de açmış oldu.

Böylece Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre 2020-2021 Eğitim ve öğretim döneminde kapatılması planlanan Şahinler İlkokulu ve Kavaloluğu İlkokulunun yeniden açılmasının önünde hiç bir engel kalmadı.

Kavaloluğu İlkokulunda öğrenim gören Kavaloluğu’na bağlı Topalınfırın mahallesinden Eylül kızımız kendi  köyündeki Kavaloluğu İlkokulunda öğrenim görebilecek. 7 öğrencinin bulunduğu Kavaloluğu okulunda öğrenim görecek öğrenci sayısının 9’a yükselmesi bekleniyor. 16 mezrası bulunan ve şu ana kadar bir mezrasının dışında koronavirüs vakasının olmadığı Kavaloluğu yeniden okullarına kavuşacak olmanın sevincini yaşıyor.

Köylerimiz arasında kurulan ilk İlkokullardan biri olan Şahinler İlkokulu 1932 yılında açılmış olup, 88 yıldan bu yana eğitim veriyor. 1993 yılında İlköğretim okulu olarak yeni yaptırılan 10 dönümlük alanda 3 katlı modern okulun öğrenci sayısının azalması nedeni ile kapatılmak istenmesi  köy halkını üzmüştü. Şu ana kadar hiçbir koronavirüs vakasının yaşanmadığı Şahinler köyü de yeniden okuluna kavuşacak. 

Yeni düzenlemede; “Birleştirilmiş Sınıf” vurgusu yapılarak, geçmişte köy okulu açılabilmesi için şart olan en az 10 öğrenci olması gerektiğiyle ilgili madde de esnetildi.

Yeni düzenlemeye göre ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri hâlinde öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda bakanlıkça bu ilkokulların açılması kararı alındı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

MEB, “Kurum açma, Kapatma ve Ad Verme” adlı yönetmeliğin 6. maddesi ve 2. fırkasını değiştirdi. Resmî Gazete’de de yayımlanan yeni düzenlemede “Birleştirilmiş Sınıf” vurgusu yapıldığı görüldü. Böylece köy okullarının açılışıyla ilgili ilk kararlı adım da atılmış oldu.

Köy okulları kapalı olduğu için devlet taşımalı eğitim için 2020 yılında servis ve yemek dahil 10,5 milyar TL harcadı.İlkokulun açılabilmesi için gerekli şartlar şöyle sıralandı:

* Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.

* İlkokullarda en fazla 32 derslik, 1 inci sınıf için en az 10 öğrenci, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, fen dersliği, spor veya drama salonu bulunması gerekir.

* İlkokul 1-4 üncü sınıflarda öğrenci sayısının toplamda 10’un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri hâlinde, öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir.

* Ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5 inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci, fen dersliği, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, teknoloji ve tasarım atölyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekir.

Yorum Ekle