İtalyanca’da Pisa Kulesi veya ‘Torre pendente di Pisa’ olarak da bilinen Eğik Pisa Kulesi, sonsuza kadar devriliyormuş gibi görünen eğik duruşu nedeniyle dünyanın en ünlü yapılarından biridir.
Eğik Pisa Kulesi Tarihi
Aslen Eğik Pisa Kulesi’nin yapımına, Pisa katedrali için bağımsız bir çan kulesi olması niyetiyle 1174’te başlandı. Mucizeler Alanında veya ‘Campo del Miracoli’de bulunan kule, inşaatının çok erken dönemlerinde, görünüşe göre üçüncü katın inşası sırasında eğilmeye başladı.
Yalın olmasının nedeni, inşa edildiği zeminin kumlu ve dengesiz olması ve kule için kullanılan temellerin buna dayanamayacak kadar yetersiz olmasıdır.
1185’te, Pisa Kulesi’nin inşasının durdurulduğu uzun bir dönem başladı, ilerlemenin durması genellikle Pisalıların Floransa ile olduğu gibi art arda savaşlarla meşgul oldukları gerçeğine bağlandı. Giovanni di Simone 1260 yılında kule üzerinde çalışmaya devam etti ve yol boyunca inşaatta bir duraklama daha olurken, Pisa Kulesi nihayet 1360 yılında tamamlandı.
O zamandan beri, kulenin eğimi artmaya devam etti ve bu da devrilme sözünü gerçekten yerine getireceğine dair korkulara yol açtı. 1990 yılına kadar kule 10 derecelik bir açıyla eğiliyordu. Ancak, kapsamlı ve oldukça karmaşık bir projenin ardından, Pisa Kulesi artık sağlam.
Bugün ziyaretçiler, 60 metre yüksekliğindeki süslü beyaz mermer yapıya hayran kalabilir ve Eğik Pisa Kulesi’nin tepesine 300 basamaklı şaşırtıcı bir şekilde tırmanabilir. Kulenin yakınına gelmek istiyorsanız, kuşkusuz şehrin en popüler turistik yeri olduğu için önceden bilet rezervasyonu yaptırmanız gerekeceğini unutmayın.
7 uyuyanlar hikayesi gibi doğanın ve tarihin izleri keşfedeceğiniz yazılar da blogumuzda!