Amasya İtimat

 ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI

Naci Konyar
Edebiyatçıların eserleri yaşıyorsa edebiyatçılar da yaşıyor. Adları anılan, yazdıkları okunan yazarlar unutulmuyor. Hele şarkılara yazmış oldukları sözler hala dudaklardan düşmeyip Türk Sanat Müziğinin sevilen eserleri olarak sevdayla çağrılıyorsa o şairler unutulmamalıdır. “Benim Gönlüm Sarhoştur Yıldızların Altında, Gel Gitme Kalmasın Gözüm Yollarda, Ufuklara Yaslanmış Yorgun Dağlar Sırayla, Kapıldım Gidiyorum Bahtımın Rüzgârına, Eğilmez Başın Gibi Gökler Bulutlu Efem” şarkılarının sözlerini kaleme almış babası Amasyalı olan bir yazarda asla unutulmamalıdır.
Gerçek yazarları yılların akışı içinde yalnız bırakmamak yeni kuşaklara onları ölüm yıldönümlerinde hatırlatmak, yazdıklarının değerini açığa vurmak edebiyat heveskârlarının görevi olmalıdır. Yazma heveskârlarının görevi aramızdan ayrılmış gerçek yazarların unutulmamaları için onların eserlerini hatırlatarak yeni kuşaklara ısındırmak, böylece onların yeniden doğmalarını sağlamak olmalıdır.
Mütevazı kitaplığımın rafından şöyle bir göz gezdirmek amacıyla elime alıp sayfalarını karıştırmış olduğum “Ömer Bedrettin Uşaklı” biyografi kitabında şairin hayatının anlatıldığı satırlarda; “Ömer Bedrettin’in 1904 yılı Ağustosunun 24’ünde sıcak bir yaz günü Uşak’ın bir mahallesinde doğduğunu, babasının Amasya’nın Karahacip köyünden Mehmet Ağa’nın oğlu Ömer Lütfi Efendi olduğunu, Uşak’ta ve memleketimizin değişik yörelerinde Kadılık görevinde bulunduğunu, oğlu şair Ömer Bedrettin’in de Uşak’ta doğduğunu okudum.
Ömer Bedrettin Uşaklı’nın babasının Amasya’nın bir köyünden çıkıp, memleketin değişik yerlerinde Kadılık yapmış, kültürlü bir kişi olduğunu öğrendiğimde aklıma ilk gelen Hüseyin Menç Bey oldu. Kendisiyle telefonda konuştuk. Ömer Bedrettin Uşaklı ile ilgili meşhur şarkılara yazmış olduğu şiirleri sohbet konusu yaptık. Hüseyin Bey şairin babasının Amasyalı olması ile ilgili bilgi sahibi olmadığını ama şairin hayatıyla ilgili olarak kendisinin de araştırmada bulunacağını söyledi. Bana da şairin biyografisi ile alakalı ölüm yıldönümünde bir yazı yazmamı rica ettikten sonra güzel temennilerle vedalaştık.
Ömer Bedrettin ilk tahsilinin bir kısmını babasının kadı bulunduğu Uşak’ta görüyor. Babasından Arapça, Farsça dersler alıyor ve küçük yaşta babasıyla beraber Rumeli’nin Anadolu’nun değişik yerlerini Suriye’yi geziyor. Daha küçük yaşta Edebiyata heves duyuyor kitap okumayı seviyor, güzel yazmaya özeniyor.
Ömer Bedrettin Uşaklı Kabataş Lisesinden mezun olmuş, 1927’de Mülkiyeyi bitirmiş, Maiyet Memurluğu, Türkçe Hocalığı, Nahiye Müdürlüğü, Mudanya’da Kaymakam Vekilliği, Edremit’te Kaymakamlık yapmış Kütahya’dan Milletvekili seçilmiştir. 15 yıl süren idare hayatında imarcılığı, özellikle eğitimciliğiyle tanınmış ve beğenilmiştir.
24 Şubat 1946 günü hayata gözlerini yuman Ömer Bedrettin Uşaklı için Ulus Gazetesi şunları yazıyordu: “Çalışkanlığı, dürüstlüğü ve zekâsıyla kendini herkese sevdirmiş ve tanıtmış olan Ömer Bedrettin, Türk şiirine Anadolu’nun öz samimi sesini mal eden, yurdumuzun çeşitli özelliklerini en sıcak bir dil ile ifade eden çok değerli bir şairimizdi…”
Ömer Bedrettin duygu yüklü, memleket güzelliklerini, sıla hasretini dile getiren şiirler yazmıştır. Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Bedrettin Uşaklı için: “Vatan kâinatımızı bir renk ve ahenk halinde temiz kalbinde terennüm eden şairlerimizdendir.” Demiştir.
Değerli şair Ömer Bedrettin Uşaklı bir yıl kadar sanatoryumda tedavi görüyor, nihayet o ince hastalık onu da alıp götürüyor. Bu dünyanın dağına, rüzgârına, ovasına, sabahına, denizine, yeşiline doyamadan genç denecek bir yaşta 42 yaşında vefat ediyor.
Behçet Kemal Çağlar “Ömer Bedrettin’i Anarken” başlığı ile yazmış olduğu satırlarda onu şöyle anlatıyor: “Ömer Bedrettin, yayla yayla, mevsim mevsim Anadolu’yu dolaştı. Meçhul güzelliklerimizi mükemmel şiirlerine sindirdi. Mısralarını Orhan Seyfi inceliğinden başlatıp, Ahmet Haşim derinliğine kadar götürdü, “MEMLEKET ŞAİRİ” denmeyi hak etti.”
Onun Deniz Sarhoşları, Yayla Dumanı ve Sarıkız Mermerleri şiir kitaplarının sayfalarına göz atan bir insan tabiatla yüz yüze gelir. Memleket güzelliklerine hayran kalmış bir ruhun yansıması olan mısralarında sevgi ve doğanın kucaklaşmasını okursunuz.
Babasının Amasya’mızın bir köyünden olması hasebiyle yakınlık duyarak okuyucularımızla paylaştığımız, şiir severlerin sevip saydığı bu içli memleket şairi Ömer Bedrettin Uşaklı’yı ölümünün 78. Yılında sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yorum Ekle