Geçenlerde Tv de bir reklam spotu izledim. Yeni kurulan hayvancılık kooperatifini anlatıyordu. ”Sizde 2 keçi ve koyun” ile ortak olabilirsiniz.
Ülkemiz ekonomisinin vazgeçilmez gelir kaynakları modern tarım ve modern hayvancılığın yüksek maaliyetler sebebi ile neredeyse yapılamayacak duruma gelmesi önce insan çalışma alanını, geçim kaynaklarını ve gelecek umutlarını yok etmektedir.
Burada aslında bilinçli ve modern tarım, gelir getirecek tek tip ürünlerin yetiştirilmesi maliyetleri geride bırakacak ve ciddi gelir kaynakları elde edilebilecektir.
Size Bursa Ovası ve köylerinin tarım alanlarından bahsetmek istiyorum. Herkesin bildiği gibi Bursa şeftalisi ile meşhurdur. İlginçtir ki ovada şeftali bahçesi kalmadı denecek kadar az. Son zamanlarda Türkiye’nin en pahalı şeftali yiyen ili Bursa. Çiftçiler hızlı bir şekilde çeşit değişimine gitmişler.Nedeni ise Şeftalinin artık her şehirde yetiştirilebiliyor olması.
Bursa Ziraat ve Orman bölge, Bursa için en karlı tarım yatırımlarında çiftçilere yardımcı olabilmek için Yalova Ziraat Araştırma Merkezinde iklim şartlarına uyabilecek hastalıklardan arındırılmış sertifikalı meyve fidanları elde ederek sıkı denetimlerle bu sorunu çözmüşlerdir.
Bursa’nın yeni parlayan yıldızı Deveci Armut’u. Son 10 yılda şeftali bahçeleri armut bahçelerine döndü. Dalında kalitesine göre 2 lira fiyat verilebiliyor. Deveci armutu Samsun orijinlidir. Ama Bursa da çok güzel yetişiyor. Neden Taşova’da yetişmesin.
Yüksek köylerde ”Alphons lavalle” ve italia çeşidi üzüm yetiştiriyorlar. Bu yıl dalında 2,50 fiyat verildi. Bursa sanayi kenti olmasına rağmen asla tarımdan vazgeçmediği gibi neredeyse tüm sanayici iş adamlarının tarım alanları mevcut.
Gelelim daha kıraç ve suyu olmayan yüksek dağ köylerine. Her tarafı zeytin ormanı yapmışlar Bildiğimiz orman.Uludağ’ın etekleri kestane ağaçları. Eğer ağaç dikilecek ise hep meyve ağacı dikmişler. Bu ağaçlar iklim gereği Bursa’da yetişiyor. Ama meyvesi çok pahalı ağaçlar.
Bursa’da gözlemlediğim, her kim bir karış taoprağı var ise meyve fidanı dikmiş. Kimse arpa buğday karpuz domates yetiştirmiyor. Gelir getirecek ürünlere yönelmişler ve bu nedenle tarım ile uğraşan, sanayide çalışan dan ekonomik olarak çok daha güçlüdür.
Türkiye, Dünya’nın hızla meyve deposu haline geldiğini biliyoruz. O zaman biz neden buna dahil olmayalım. Arpa buğday tarlalarımızı neden meyve bahçeleri yapmayalım. Maaliyeti ucuz getirisi, kalitesi yüksek meyveler yetiştirelim.
Şayet buradan gerek bilgi, gerek fizibilite çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen hemşehrilerime yardımcı olabilirim. Bir sonra ki yazımda hayvancılık hakkındaki gözlemlerimi paylaşacağım.
Saygılarımla
Ercan SEVER