Amasya İtimat

MEYVECİLİĞİ GELİŞTİRELİM

0
502

 Yine meyve dikme zamanı yaklaştı… Ağaç dikmek dünyanın en yararlı işlerinden biridir. Memleketimizin eksilen ormanlarını tamamlamak, insanlarımızın ihtiyaç duyduğu besinin, ilacın önemli bir miktarını ağaçlardan karşılamaktayız. En önemlisi; ağaç bize bol oksijen veren, havanın karbondioksitini emen, yağmur çeken, memleketimizin süsü, ekolojik dengeyi sağlayan, doğal yaşam kaynağımızdır.

İlçemizin kalkınması, köylerimizin kalkınmasına bağlıdır. Köylerin kalkınması da: Bilim ve tekniklere uygun; tahıl, sebze, meyve, hayvancılığın geliştirilmesine bağlıdır. Her alanda herkes işini bilim ve tekniklere uygun yaparsa… ülkemizde işler düzgün gider, üretim ve refah artar, insanlarımız kimseye muhtaç olmadan mutlu bir şekilde yaşarlar… Milleti güçlü olan devlette, güçlü olur…

Devletimiz meyve diken her yurttaşımıza, diktiği bir dönüm yer için 200 YTL. Teşvik vermektedir. Ancak, bu teşvikten yararlanmak için en az birleşik veya tek tapu olmak koşuluyla, 10 dönüm araziye meyve dikilmesi gerekmektedir. Böyle bir uygulama büyük çiftçilerin yararına olmaktadır. Devletimizin küçük çiftçiyi de desteklemesi gereklidir. Bana göre, bir kimse, bir dönüm yere dahi meyve dikse, bu teşvikten yararlanmalıdır.

Meyve dikiminde; verimli, bakımı kolay, yüksek gelir getirici fidan dikmek önemlidir. Bu konuda Ziraat Müdürlüklerimizin vatandaşlarımıza yardımcı olması yasal zorunluluktur.

Taşova’da elma, kiraz, üzüm dikenlere S.Y.D.Vakfı birçok yardımda bulunmakta ise de; ceviz dikimi konusunda bu yıl herhangi bir yardım plânlaması olmadığını öğrendim. Halbuki, ülkemiz yıllardır yurt dışından ceviz ithal etmektedir. Ayrıca, ceviz halkımızın beslenmesi, sağlıklı gelişmesi için önemli, yurt içinde ve yurt dışında pazarlanması kolay, getirişi yüksek bir üründür. Kaymakamlığımızın ceviz yetiştiriciliği konusunda  araştırma geliştirme çalışmalarına önem vermesi, en azından; aşılı ceviz fidan temini konusunda üreticilere yardımcı olunması, yöremizin kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Taşova’da geçen dönem Esençay‘a 40 bin, Belevi‘ye 10 bin bodur ve yarı bodur elma dikilmiştir… Diğer kasaba ve köylerimize de belki o kadar elma dikilmiştir… Bu durumda, Taşova; büyük miktarda elma üreticisi ilçelerimiz içerisine girmiş ve meyve sanayii, meyve soğuk hava deposu kurulması zorunlu ihtiyaç haline gelmiştir… Benim önerim, Tekel’in teslim ettiği depolardan bazılarında gerekli düzenleme ve yatırımların yapılarak; soğuk hava deposuna dönüştürülmesidir. Bu konuda yerel yönetim ve özel sektör ortaklığı düşünülebilir… Hatta, ilçemizde meyve suyu fabrikası, meyve paketleme, ambalajlama gibi her türlü meyve değerlendirme ve pazarlama organizasyonları, endüstrisi oluşturulabilir.

Yazımı Çinli Ozan Kuan Tzu, Halkı Eğit isimli şiiri ile bitirmek istiyorum.

“Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek,  ağaç dik, on yıl sonrası ise tasarladığın, Ama, yüz yıl sonrası ise düşündüğün, halkı eğit…”

Şimdiden mübarek bayramınızı kutlar, sağlıklı, mutlu günler dilerim…

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz