Amasya İtimat

KURBAN KESERKEN ÇEVREMİZE DİKKAT EDELİM

KURBAN KESERKEN ÇEVREMİZE DİKKAT EDELİM

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hemşerilerimize temiz çevre sağlıklı  yaşam dileyerek yaklaşan Kurban Bayramını kutluyor hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Bilindiği üzere  Kurban Bayramında Kurban kesimi, dini bir görev olmakla birlikte, çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutları da olan kapsamlı bir olgudur.

Ülkemizin tüm cadde ve sokakları uygun olmayan kesimlerle kan gölüne dönerek ve çevre felaketine sebep olmaktadır. Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, kurban kesiminin bilhassa çevre ve sağlık yönü şehirlerde daha fazla önem kazanmıştır. Ancak kurban bayramı gibi belirli günlerde özellikle de bayramın birinci günü halkımızın bu ibadeti yerine getirmek istemesi hoş olmayan görüntülere sebep olmakta, çevre ve insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Hem hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklar, hem de bulaşıcı bir hastalık taşıyan kesim elemanınca yapılan kesimlerde insanlara bu hastalıklar bulaşabilir. İlimizde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurban kesim yerleri belirlenmiştir. Bu yerler; iki adet Pazar yeri (İstasyon Mahallesi, Bahçeler İçi) ve belediye ve Uygur mezbahanesi olmak üzere dört ayrı yerde kesime müsaade edilmiştir.

Kurban Kesimi Sırasında hayvanların sindirim kanalı içeriği (gübre), işkembeleri, bağırsakları, tırnakları ve özellikle kanı büyük bir kirliliğe sebep olmaktadır bu nedenle;

1-İşkembe ve bağırsak içeriği kesim yeri içerisinde belirlenen gübre toplama yerlerinde temizlenmeli ve toplanmalı, kanın gelişigüzel dağılması engellenmelidir.

2-Hastalıklı organlar (karaciğer, akciğer, böbrek, dalak vs.) kesinlikle köpek, kedi gibi hayvanlara yedirilmemeli ve kan, gübre, et-kemik artıkları  ile diğer atıklar kireç kuyularında gömülerek bertaraf edilmelidir.

3-Kesim sırasında açığa çıkan atıklar siyah sızdırmaz poşetlere konularak belediye tarafından toplanması sağlanmalıdır.

4-Eğer bu yerlerin haricinde kesim yapılacaksa (köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde) atıklar sızdırmaz fosseptik çukurlarına atılmalı veya gömülerek bertaraf edilmelidir.

Vatandaşlar köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebilirler, ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında Kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır.

Kurban Bayramı boyunca ilimizde denetimler devam edecek olup, yukarıdaki açıklamalara dikkat etmeyenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu ve buna istinaden çıkarılan yönetmelik hükümlerine göre yasal işlem yapılacaktır.

Tekrar hemşerilerimizin  bayramını kutlar temiz bir çevrede sağlıklı bir bayram geçirmelerini dileriz. Tüm halkımıza saygı ile duyurulur.

 

Ömer BOLAT

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.