Amasya İtimat

  KÖY FIRINLARI VE KÖY EKMEĞİ

Ahmet Şimşek

Köylerdeki damak tadı ekmekle başlar. Ekmeği lezzetli olanın ağzının tadı bir başka olur. Ekmekler köy ekmeği olursa, köy fırınında maharetli ellerde pişerse o ekmeğin lezzeti de, görüntüsü de güzel olur. Bir döneme damgasını vuran köy fırınları, şehirlerde, kazalarda yavaş yavaş kapansa da; köyler bu köy fırınında ekmek pişirme geleneğin, ve kültürünü hala sürdürüyorlar.

Hamur yoğurup, fırın önünde keşik bekleyip, odununu teknedeki hamuru köyün ortak mallarından olan köy fırınlarının önüne götürerek, önce fırını çalu, çapar ile fırını yakıp, değneğin başına bez parçası bağlayıp, Söngeyi suya batıra batıra, fırının içindeki külleri süpürerek yalansu eşliğinde hamurları tahta sofrada yazıp, isteğe göre delüklü, yağlı, soğanlı, çökelekli, cevizli, haşhaşlı, ekmeleri fırına atıp, kürekle çevirerek lezzetli ekmeklere dönüştürüp sofralara lezzeti ulaştırırlar.

Zahmetli olsa da bizim köylerimizin hanımları bu ekmek pişirme sanatını her daim sürdürürler. Şimdi Köylere bile şehirlerdeki francala ve taş fırınlarından gelen ekmekler köylere kadar gelip köy bakkallarında satılıyor. Tabi bizim nesil alışmış köy ekmeğinin lezzetine, evin hanımına der, canım bi köy ekmeği istedi, bi istedi, hanımlar durur mu; alırlar eline unu eleği, tekneyi evşünü, alır yanına yardımcı olsun diye kız evladını, hem öğretir hem yaptırır, hamur yoğurmayı, ekmek pişirmeyi. Bayramlarda özel günlerde misafir geldiğinde, bazen de canları çektiğinde fırın önü bayram yeri gibi olur. Kokusunu almıştır, canı çekmiştir diye fırın önünden gelene, geçene ekmek ikram edilir. Bu ikramlar fırın önünden eve gelene kadar sürer. Sıcak ikramı denil halk arasında. Böler böler verirler ekmeği, sıcak sıcak tatsın çevresindeki köylüleri, akrabaları.

Afiyet olsun, yiyenlere. Selam olsun, ellerine sağlık, bu ekmeği ve kültürü yaşatan güzel insanlara.
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2022

Yorum Ekle