Amasya İtimat

KIZGÜLDÜREN SARISI HEP REVEÇTA

Holdingler, dünya çapında kuruluşlar ürünlerini marka yapabilmek için binlerce dolar para harcayarak (Ar-Ge) Araştırma ve geliştirme kurarken, ilçemizde son yıllarda bir köyümüz üzümde marka oldu.

Tüketicimiz pazarda, markette ”Kızgüldüren Sarısı” diye ünlenen Kızgüldüren üzümünü soruyor. 1924 yılında Selanik’ten ilçemize göç eden bir mübadil köyü olan Kızgüldüren son yıllarda titiz ve özverili çalışmaları ile Baraklı üzümünü tahtından indirdi. Köyde merhum Halim çavuş ve şimdilerde evlatları yetiştirdikleri Ağustos sonunda başlayan,  Eylül ile  Ekim aylarında  devam eden kendine has bir aroması olan Kızgüldüren üzümünü pazarlıyor.

Bir çok farklı meyve, sebze ve bitkinin yetiştiği çok farklı bir yöre olan ilçemizde bazı meyveleri diğer il ve ilçelere göre daha uzun süre yiyebilme avantajına sahibiz. Kiraz sezonu diğer bölgelerde 1 ay bile sürmezken, Mayıs başında başlayan erken kiraz rakım seviyesine göre Yerkozlu, Alpaslan, Baraklı, Tatlıpınar ve son olarak Tekpınar kirazı ile Temmuz ortalarına kadar sürüyor. Yine üzüm sezonumuz Ağustos başında Taşova merkezde yetişen üzümle başlayıp, sırası ile Belevi, Uluköy, Güvendik ve Kızgüldüren ile devam ediyor. Yüksek rakımda bir köyümüz olan Baraklı üzümü ise tavan arasında özel bir şekilde muhafaza edilerek kış ortasında bile tüketilebiliyor.

Belki ülkemizin batısında bizden avantajlı ilçeler olabilir ama bu ilçe gerçekten özel bir coğrafyada yer alıyor. Üzüm konusunda çok avantaj arzeden Faravga tepemizi iyi değerlendirmek zorundayız. Bu güzel ilçemize sahip çıkalım.

 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.