Amasya İtimat

  KIŞ GÜNLERİNİN VİTAMİN DEPOSU YÖRESEL TARHANA ÇORBASI

Ahmet Şimşek

20 Dakikada Hazır Tarhana çorbası nasıl yapılır.
Tarhana çorbası, Un, yoğurt, sebze, yag, nane, sarımsak.

Tarhana çorbası yöresel bir kültürün damak tadı ve siz değerli izleyicilerimize tatdırma amacı ile bu sayfada yer almaktadır.

Türk mutfağının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhana çorbası, ekşimtırak tadı ile ön plana çıkmaktadır. Tartışmasız olarak kış aylarında sıkça tüketilen tarhana çorbası hastalıklara karşı şifa deposu bir lezzet olarak bilinir. Tercihe göre sabah kahvaltı niyetine bile tüketilebilecek tarhana çorbası tarifi hakkında detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Adım adım tarhana tarifimiz ile şimdi karşınızdayız. Gelin hep birlikte bir göz atalım

Bu tarhana; Amasya, Tokat’ta tatlı olarak ikram edilen tarhana üzüm şırası ve iri aşlık ile hazırlanıyor. Anadolu’da belki de eşi benzeri yok! Ama Amasya ve Tokat’ tın çorbalık tarhanası da lezzetli. Son derece basit ama görüntüsü ve tadı çok özel. Süzme yoğurt, su ve buğdayın kaynatılıp ardından soğumaya bırakalıp, el avuş içi ile çanak şeklini vererek güneşte kurutulmasıyla hazırlanıyor. Kullanılacağı zaman suda eritilip nohut ilave edilerek pişiriliyor.
Kuru Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
10-12 adet kuru tarhana
Yarım kaşık un
2-3 kaşık yoğurt
Haşlanmıș nohut
Nane
Pul biber
Sıvı yağ
Tuz
Önerdiğiniz ürünlere bağlantılar eklemekten çekinmeyin
Tarife isteğe bağlı olarak eklenebilecek malzemeleri yazmayı unutmayın
1. Adım: Hemen Başlayalım
Kuru Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Tarhanaları pişirmeden 4-5 saat önce soğuk suyla ıslatalım.
Ardından ıslanmış tarhanaları elimize eldiven giyip yada tahta kaşıkla bir güzel eziyoruz.
Un ve yoğurdu bir kapta karıştırıp. Tarhanalara yoğurdu katıp, ocağa koyuyoruz.
Biraz daha soğuk su ilave edip kaynatıyoruz, kaynayan çorbaya haşlanmış nohutları ekliyoruz.
Kuru tarhana çorbasını 10 dk kaynattıktan sonra tuz ekliyoruz ve altını kapatıyoruz.
Bu sırada bir cezvede veya tavada sıvı yağ ve baharatları ekleyip ocakta kızdıralım. Kokusu gelince kapatıp, kuru tarhana çorbasına katıp karıştırıyoruz.
2. Adım: Bu güzel ve lezzetli çorbanın tadına bakma vakti geldi.
Servis yapın.
İşte bu kadar basit. Tokat, Amasya usulü kuru tarhana çorbası tarifi nasıl yapılır anlatmış olduk, afiyet bal şeker olsun efendim. Bir başka tarifte görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.
05amasyam-05 Kültür, Haber,  Magazin 2022

Yorum Ekle