Amasya İtimat

JAPONYA FATİHİ OLARAK BİLİNİYORDU…

0
2766

İlçemiz Yemişenbükü halkından Nimetullah hoca olarak tanınan Japonya Fatihi olarak da bilinen Halil İbrahim Yurt 90 yaşında hayatını kaybetti.

Dini eğitimini ilk olarak 1944 yılında kurulan Taşovamızın ilk Müftüsü Mehmet Ali Hafız Gültekin’den alan Nimetullah efendi son yıllarda İstanbul’da ikamet ediyordu. Yurt ömrünün bir bölümünü Suudi Arabistan ve Japonya’da  geçirmişti. Eşi,  Eyüp Sultan kabristanlığında medfun bulunan merhumun cenazesi 1  Ağustos 2021  Pazar günü Eyüp Sultan kabristanlığında defnedilecek.

Merhuma Cenab-ı Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

Nimetullah Halil İbrahim Yurt Kimdir?

Nimetullah Halil İbrahim Yurt Hocaefendi, 1931’de Amasya’nın Taşova ilçesinde dünyaya gelmiştir. Daha küçük yaşlarda babası ile birlikte âlimlerin ve âriflerin sohbetlerine katılmış, Mahmud Sami Ramazanoğlu, Süleyman Hilmi Tunahan, Mehmet Zahid Kotku Hazretleri gibi dönemin büyük Allah dostlarına hizmet etmiştir. 1955 yılında Sultanahmet Camii’nde müezzinlik, Gönenli Mehmet Efendi ve Seyyid Şefik Arvasî Hazretlerine imam vekilliği vazifesini icra etmiştir.

Sultan II. Abdülhamid dönemini görmüş birçok âlimden ders alan Nimetullah Hocaefendi, İslâm’ı tebliğ etmek için 50’den fazla ülkeyi ziyaret etmiştir. Hocamızın tebliğleri neticesinde Avrupa’da ki yüzlerce insan içkili mekânları, kumarhaneleri terk edip günahlarına tövbe etmiş ve dindar bir hayatı tercih etmişlerdir. 1981 senesinde Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’nin izni ile Çin’de 20000 Kur’ân-ı Kerîm dağıtmıştır. Hocamız, Sibirya’yı ve çevresini 3 kere ziyaret etmiş, beyaz ihramı ile -40 derecelere varan soğuklara göğüs germiştir.

Nimetullah Hocaefendi şahsım ile beraber yaklaşık 20 yıl Japonya’da bulunmuş ve kuzeyden güneye ülkenin birçok noktasına giderek buralarda mescitler açmış, onları birer İslâm medresesi haline getirmiştir. “Lâ İlâhe İllallâh, Muhammedün Resûlullâh (Allah’tan başka ilâh yoktur. Muhammed de Allah’ın Rasulüdür)” daveti ile yüzlerce hatta binlerce Japon’un İslâm’la müşerref olmasına vesile olmuştur. Nimetullah Hocaefendi her gün İslâm’ı anlatan küçük kartlarını Japonlar’a dağıtır, diğer Müslümanları ve Japonya İslam Merkezi’nde ki kardeşlerimizi de bunu yapmaya teşvik ederdi. Geceleri Tokyo’da ki camileri gezer, masrafını cebinden karşılayarak birçok şahsı Tokyo Merkez Camii’ne sabah namazına getirirdi.

Yorum Ekle