Amasya İtimat

İNSANCA YAŞAMAYI ARAMAK

Yaşam, acısıyla tatlısıyla ne tez geçiyor. Zamanın değerini bilmek, her anı insanca, sevgiyle, saygıyla, barış içerisinde, mutlu  yaşamak gerek.


Daha iyi, insanca mutlu  yaşamanın yol ve yöntemlerini aramak, daha iyi yaşam  koşulları oluşturmak,  bireysel ve toplumsal çalışmalarımıza bağlıdır. 


Elbette,  insanca yaşam şahsa, yöreye, zamana, topluma  göre değişirse  de tüm insanlığın kabul  ettiği  her zaman ve her yerde,  her insan için geçerli,  insanca yaşamak ölçü, anlayış, norm ve  değerleri  vardır.  Hukuki, ahlâki, dini, felsefi, ticari, siyasi, edebi… nitelik taşıyan, tüm insanlığın yararına olan insanlık değerlerini geliştirmek,  saygı göstermek her bireyin insanlık  görevidir.


Kendisine ve topluma saygılı, görev ve sorumluluklarını bilen, temiz  insanların oluşturduğu toplumlarda, herkes insanca ve mutlu yaşamak olanağını bulur.     


İnsanlık var olduğu tarihten beri düşünürler, bilginler, filozoflar, sanatkarlar, insanlara,  insanca yaşamanın  yol ve yöntemlerini, yasalarını, ilkelerini, prensiplerini  öğretmeye, yol göstermeye çalışmışlardır.  Bu bilgilerden yararlanmak bizlerin daha akıllı, daha erdemli, daha mutlu  yaşamamızı sağlayacak önemli unsurlardır. 


Birey,  özgür iradesiyle ve sorumluluk bilinciyle sürekli kendisini geliştirmeye,  daima iyiye, doğruya, yararlıya yönelmeli  ve iyi işler yaparak mutlu yaşamaya çalışmalıdır. Aynı şekilde çocuklarımızı ve gelecek kuşaklarımızı da iyi insan olarak yetiştirmek, insanca  yaşamanın yol ve yöntemlerini, yasalarını, kurallarını öğretmek zorundayız.


En önemlisi bir insan,  kendisini olduğu gibi diğer insanların  da  iyiliğini.  yararını düşünmelidir. Sadece, düşünmek yetmez, kendisi ve  toplum için  iyi ve yararlı  gördüğü bilgilerini, düşüncelerini olanakları ölçüsünde uygulamaya çalışmalıdır. 


Unutmayalım ki,  ne kadar çok insanı mutlu yaşatacak maddi ve manevi koşulları oluşturursak;  o kadar iyi insan, yararlı insan, mutlu insan oluruz. Hele, hiçbir karşılık beklemeden insana ve topluma yapılan iyilik en iyi, en yüce iyiliktir.


Elbette ki, insanların daha mutlu yaşama  arayışları, çabaları,  insanlar var oldukça devam edecektir.  Çünkü evrende  hiçbir şey aynı kalmaz, sürekli değişim ve gelişim doğa yasalarının gereğidir.  Özgürlük, güven, refah,  yaşanabilir güzel bir sosyal ve doğal çevre, temiz hava, temiz gıda, temiz su,  güvenilir kaynaklar, uygun araç gereç, sağlıklı barınak, yol, park, bahçe, kütüphane, tiyatro, okul,  modern yerleşim yerleri… insanın mutlu yaşamasını sağlayacak en önemli etkenlerdir.


Aslında, insanca yaşamak,  doğru bilgi ve beceri edinerek, çalışarak, üreterek, kimseye zarar vermeden,  yararlı, sağlıklı,  yasalara,  güzel ahlâk prensiplerine uygun, kısaca iyi insan olarak  yaşamak demektir.   


Kendimize, ailemize, ülkemize ve tüm insanlığa yararlı olmak istiyorsak; öncelikle kendimizi iyi eğitmeliyiz. Tarihte yaşamış ve yaşayan bilgin ve filozofların fikirlerinden yararlanmalıyız.  Aklımızı ve düşüncelerimizi doğru ve erdemli  kullanmalıyız. En iyi yaşamanın erdemli, güzel ahlâklı yaşamak olduğunu unutmamalıyız.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.