Ülkemizde son yıllarda oldukça yaygın hale gelen İmplant Tedavisi nedir ve bu tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?
İmplant tedavisi temel olarak ağzınızdaki eksik dişlerin tedavisinde sıkça uygulanan bir yöntemler dizisidir ve daha sağlık ve doğal bir gülüşe kavuşmanız için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Diş hekimliğinde implant tedavisi bir tür yapay diş kökü oluşturmak üzerine kurgulanmıştır ve vücuda bu tedavinin hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur.
Ortalama olarak 2 ila 6 ay arasında bir zaman içerisinde kemiğe kaynayan İmplantlar titanyum vida, abutment ve protez olmak üzere 3 parçadan oluşmaktadır.
Titanyum vida kemiğin içinde kalan ve diş kökü görevi üstlenen yapı iken abutment kısmı protez dayanağı olarak titanyum köke vidalanan protez kısma destek olarak İmplant içinde yer almaktadır.
Günümüzde Dental İmplantların neredeyse tamamı Titanyum malzemeden üretilmektedir. Titanyum malzemenin en büyük artıları ise vücutta hiçbir alerjik reaksiyona sebebiyet vermemesi, kemikle daha hızlı ve doğal olarak kaynaşabilmesi ve çiğneme kuvvetlerine karşı yüksek direnç gösterebilecek bir yapıda olmasıdır.
İmplant operasyonu lokal anestezi altında uygulanan ve oldukça kolay gerçekleştirilen bir işlem olmasına rağmen hastanın durumuna göre sedasyon veya genel anestezi altında da yapılabilir.
İmplant Ameliyatı sonrasında kemiğe yerleştirilen vida ile kemik arasında tam bir kaynaşmanın gerçekleşmesi için hastanın kemik yapısına göre 2 ila 6 ay arasında bir zaman geçmesi gerekmektedir.
Osseointegrasyon süresi sonunda kemikle kaynaşmış olan implantların üzerine dişetinizi şekillendirmek üzere iyileştirme başlığı adı verilen parçalar takılır. Bu aşamada dişetinizin şekillenmesi için de yaklaşık 1 hafta beklenir ve bu süreçler sonunda Protez yapımı başlar kemiğe kaynayan yapı üzerine diş proteziniz yerleştirilerek sağlıklı bir gülüş için artık her şey hazır olur.
Tabi ki ağzında ciddi anlamda diş eksiği bulunan veya ön dişleri eksik olduğu için Diş İmplantı yapılan hastalar için Osseointegrasyon süresi boyunca hayatın daha konforlu olması ve çiğneme sorunu yaşamamak adına geçici protez hazırlanarak hastanın ağzına yerleştirilebilir.
Bu sayede hem titanyum vidaların kaynama süreçlerinde sıkıntı yaşanması önlenir hem de hastanın bu 2-6 ayı bulan süreç içerisinde daha konforlu bir hayat sürmesi sağlanır.
Kaynak: http://www.adadent.com.tr/implant