Amasya İtimat

İLÇEMİZDE SİMİTÇİLİĞİN TARİHÇESİ…

Osmanlı döneminden bu yana beğenilerek tüketilen, yapılışı bölge ve kentlere göre değişen, “susamlı kebap”, “gevrek” adlarıyla da bilinen simit, en önemli öğün arası atıştırmalık olma özelliğini yıllardır sürdürüyor.

Daha çok sabah kahvaltılarında tercih edilen çocukların gözdesi bir unlu mamül olan simit, günün değişik saatlerinde de tüketiliyor.

İlçemizde simitçilik denilince ilk akla gelen isim şüphesiz Dursun Konyar, Topal Dursun olarak tanınan Konyar, Doğu mahallesinde (eski cezaevi yanı) simit fırınında vefatına kadar mesleğini sürdürdüyse de evlatları simitçilik mesleğini bıraktı. Ekmek fırınlarında da simit üretimi yapılsa da, simit fırınında pişen simidin tat ve kıvamını vermiyor. 1990’lı yıllarda Atatürk Bulvarında Düzgün Kardeşler bir süre simit fırını çalıştırdı.Yıllar öncesinde özellikle yaz tatillerinde çocuklar tabla ile başının üzerinde simit satarak kendi bütçelerine katkı sağlarken, son yıllarda çocuklar artık simit satmıyor. Bu işi daha çok yetişkin insanlar yapıyor. 1960-1977 yılları arası ilçemizde eski fırıncılardan Rizeli merhum Mustafa İhtiyar’ın fırınında simit  imal eden merhum Aydın Baykal’ın yaptığı simidin tadı, şimdilerde yaşı ellinin üzerinde olanların damaklarında ve hatıralarında kaldı.

1990’lı yıllarda revaçta olan “Samsun Simidi” adı altında imalat yapan Tuncay Yazıcı 1993-2001 ve 2003-2008 yılları arası toplam: 13 yıl simit imalatı yaptıktan sonra iş yerini Erbaa’ya taşıdı. Yazıcı, halen Erbaa’da Samsun Simit Center isimli modern bir işletmenin sahipliğini yapıyor. Kısa bir süre ilçemizde simit imalatı yapılamadı. Erbaalı simit imalatçıları, ilçemizde seyyar satıcılar ve çay ocağı tarzı yerlere önemli ölçüde simit dağıtımı yapıyor. Daha sonra aynı iş yerinde Mustafa Rüzgar simit üretimine devam ediyor.

2000’li yıllarda ülke genelinde moda olan simit sarayı, simit dünyası gibi çeşitli isimler altında açılan iş yerlerinden bir tanesi de ilçemizde açıldı. Samsun-Ayvacıklı İsmail Yiğit’in açtığı Simit Sarayı ise, halen Ahmet Öztürk tarafından işletiliyor.

Eti, kelle paçası, ekmeği, özellikle döneri ve bir çok pişirilmiş gıdada, çevremizdeki Amasya, Erbaa, Ladik, Suluova gibi merkezlerden daha üstün olduğumuz kabul ediliyor. Simidimizin kalitesi ilçemize gelen konuklar tarafından beğeniliyor.

Hayatını kaybeden ustalarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet dilerken, İki simit fırını sahibi ustalarımıza sağlıklı bir ömür ve bol kazançlar diliyoruz.

Yorum Ekle