Resmi kayıtlarda 1941 yılından önce ilçemiz ve köylerinde doğum yeri nüfus cüzdanında Erbaa yazar. Erbaa Hükümet konağının 1941 yılı Mart ayında yanması nedeniyle tüm bilgiler yok olmuş ve insanlarımızın yaşı yeniden tespit edilirken boyuna-bosuna ve büyüklerinin beyanına göre yazılmıştır.
Konuyla ilgili Erbaa Kitabında bu bahis aşağıdaki gibi anlatılmaktadır:
HÜKÜMET KONAĞININ YANIŞI
( Eski Erbaa 1941)
”Erbaa Kitabında ve resmî kayıtlarda Hükümet Konağının elektrik kontağından çıktığı yazılıdır. Fakat gerçeği bana rahmetli Atıf Ateş Hoca şöyle anlatmıştı.
Rahmetli Sadettin Kutlu Hazine ile bir davaya başlamış. Dava konusu Hacıpazar. Değirmenli. Çandırlarda bulunan bin dönüm kadar gayrı Müslüm tarlalarının kendisine verilmesi. Bu hususta İstanbul’dan ünlü bir avukat tutar. O zamanlarda Erbaa da avukat yoktur. Arzuhalciler davavekili olarak davaları alıp bir avukat gibi savunurlarmış. Davalı Hazine temsilcisi Mal Müdürlüğüde Ünlü arzuhalci Suphi Bozbeyoğlu nu davavekili olarak tutar. Erbaa halkı bu arzuhalciye ( Kör Suphi) demektedir. Bu lakapla ün yapmış aldığı bütün davaları kazanmış çok zeki, çok büyük hukuk bilgisi olan bir kişiymiş. Bu davayı kaybedeceğini anlayınca gururuna yedirmemiş. Erbaa Hamamında tellallık yapan üç tane Reşadiyeli tellağa para ve üç teneke gaz yağı vererek Hükümet Konağını ortadan batıdan ve doğudan yaktırmış. Adliye, Nüfus ve diğer devlet daireleri ile Bodrum katta bulunan Hapishane bir anda yanmış kül olmuş. Yangın esnasında mahpusları canlı olarak kurtarıp Tokat Hapishanesine yollamışlar.
O zamanın kaymakamı yangının sebebini araştırmak için bir heyet kurmuş ve heyetin başkanlığına da Suphi Bozbeyoğlu’nu getirmiş. Araştırma yapılmış. Suphi Bozbeyoğlu yangının elektrik kontağından çıktığına dair rapor hazırlamış. Heyettekilere imzalatmış. Kaymakamlığa sunmuş. Böylece resmî kayıtlara Hükümet Konağı elektrik kontağından yandı kaydı düşülmüş.
Not. Rahmetli Atıf Hoca ile eski Şehir Kulübünde Yanık. Çanak oyunu oynarken Hoca bizi yakıp markaları çanağına götürürken. Yaktı yaktı kim yaktı. Kör Suphi yaktı derdi. Bu sözü bir çok kere tekrar edince. Hocam bu sözün manası ne deyince. Yukarıdaki olayı anlattı. Ben ilkokulda arkadaşlarımla Yakmaca oyunu oynarken bizlerde (yaktı yaktı kim yaktı Kör Suphi yaktı) derdik ama manasını bilmeden söylerdik.
Komşum Sadettin Kutlu’ya bir gün Kör Suphi nasıl bir insandı diye sordum.
— Ben onun gelmişine geçmişine (. )……. şey yapayım diye küfretti. ”Yer yüzünde şeytan kaybolsa onun şeytani kafası yeterdi.” Dedi ve buraya yazamayacağım sözler söyledi.”
İçişleri bakanlığının başbakanlığa yazdığı resmi yazı. Elektrik kontağından çıktığı kasıt olmadığı yazılı.
Kaynak kişi Alpaslan’dan Emekli Gemi Kaptanı Dursun Yıldırım ve Hatem Var ile Erbaalı Araştırmacı-Yazar Hayri Doğan’a teşekkür ediyoruz.