Amasya İtimat

HÜKÜMET KONAĞI ve ”ÖĞRETİLMİŞ ÇARESİZLİK”!…

Ahmet Günaydın
Son iki aydır Taşova Hükümet Konağı’ndaki resmi daireler birer birer taşınıyor. Sebep: 1958 yılında yapılan Hükümet Konağımızın depreme dayanıklı olmaması. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremden sonra tüm resmi kurumların Karot testleri gerçekleştirildi. Bazılarına güçlendirme ihaleleri yapıldı. Hükümet konakları, Vilayet binaları Cumhurbaşkanlığının temsil noktalarıdır. Bilindiği gibi illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar Cumhurbaşkanını temsil ederler. İlk yapılması gereken ve yapılan karot analizinde hükümet konağımız Taşova’nın en sağlam binalarından biri olarak çıkmıştır. Peki Karot testini açıklayın binanın çürük olduğunu görelim, biz de ikna olalım.
Binanın 2002 yılında yapılan tadilatında Tuna İnşaat olarak ihaleyi biz almıştık. Yapılacak iş kalemleri arasında kalorifer kazanının yenilenmesi de vardı. Lise bahçesinden Zemin katta bulunan Kaloriferhaneye yeni kalorifer kazanını güçlükle yerleştirebilmiştik. Yaklaşık 80 santim genişliğindeki büyük taşların temelin üstüne örülen duvarını yıkmak hiç de kolay olmamıştı.

 

Hükümet konağı boşaltılıyor. Peki resmi daireler nereye taşınıyor. 1946 yılında yapılan 78 yıllık eski Tekel binalarına.  Sizce de çok ilginç değil mi?

13 Aralık 2023 günü konu ile ilgili bir haber yaptık:

”65 YILDA 41 KAYMAKAM GÖREV YAPTI, Hükümet Konağı yıkılıyor mu?…

1939 Erzincan depremi ile 1942 ve 1943’de Erbaa’da meydana gelen depremler sonucu büyük hasar ve can kaybı meydana gelen yöremizde Erbaa şimdiki bulunduğu yere, aynı yıllarda Alpaslan beldemiz de şimdiki yerine taşınmıştır. Bölgede yeni bir ilçe ihtiyacının ortaya çıkması ile Tokat Valisi İzzettin Çağpar, o dönemde 60 hane ve 356 nüfusa sahip Yemişenbükü köyünün Taşova adı altında ilçe olmasında en büyük  katkı sağlamıştır. Geçmişte yöremizin Taşabad ismi ile anılan bir nahiye olması ilçemizin adının TAŞOVA olmasında önemli bir  etkendir. 4 Ağustos 1944’de Bakanlar Kurulu kararıyla Tokat’a bağlı Taşova kazası kurulmuştur. Taşova; bu hizmetinden dolayı Vali İzzettin Çağpar’a “Fahri Hemşehrilik” Payesi verilmiş olduğu gibi, en merkezi caddemiz olan caddeye “İzzettin Çağpar Caddesi” ismini vererek bir kadirşinaslık örneği göstermiştir.

İlçe kuruluşunda Oteller caddesi (şimdiki Cumhuriyet caddesi)nde mülkiyeti Süleyman Yılmaz’a ait binada hizmet veren Taşova Kaymakamlığı 1958 yılında yeni yapılan yerine taşınmıştı. Hükümet Konağı olarak yüzlerce insanın görev yaptığı bu bina 12 Eylül 1980 öncesi ve sonrası Emniyet Komiserliği ve nezarethanesine ev sahipliği yapmıştı.

Taşova Hükümet Konağının 2002 yılında yapılan tadilatında yapılacak işler arasında kalorifer kazanı değişim işi de vardı. Lise bahçesinden Zemin katta bulunan Kaloriferhaneye yeni kazanı yerleştirmek çok zor olmuştu. Yaklaşık 80 santim genişliğindeki temelin üstüne örülen duvarı yıkmak hiç de kolay olmamıştı.

Depreme dayanıklılık testi de yapılan Hükümet Konağının yıkılacağı söylentileri vatandaşımızın kahir ekseriyetini çok üzmektedir. Neredeyse tarihi bina statüsüne girecek olan bu güzel binamız yıkılmamalı.” diye haberi bitirmişiz.

Haberi yapan aslen Trabzon’un Of ilçesinden Ahmet Günaydın, olaya tepki koyan aslen Azarbeycan’ın Gence kentinden Yusuf Yücel. Haberle ilgili; belediye başkan aday, aday adaylarından, ne yazar çizer takımından, ne yeni, ne eski siyasetçilerden, ne de siyasi parti teşkilatları ve STK’lardan bir doğru düzgün bir tepki alamadık. (Taşova Yerel Kalkınma Derneği Başkanı Yusuf Yücel hariç)

”Öğretilmiş Çaresizlik” diye diye iktidar olan hükümet çaresizliği öyle güzel öğretti ki, insanlarımız haberin altına yorum yapıp, doğru dürüst beğeni bile yapamadı.

Belediye Başkanı Bayram Öztürk, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde 10 Ocak 2024 günü gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Orada bu konuyu gündeme getirdim, ancak işin ilginç tarafı kendisinde de ”Öğretilmiş Çaresizliği” gördüm. Taşova’ya yeni bir Hükümet konağının maliyeti enflasyonu göz önüne alırsak belki de tamamlandığında 300-350 milyonu bulacak. Şu an eski Tekel ve 112 Acilde yapılan tadilatları da düşünürsek daha yukarı rakamlara tırmanacak.(Yıkılan Taşova Kapalı Cezaevi önünde bir tören esnasında)

Tarihi taş yapı Taşova Kapalı Cezaevi yıkılırken nutkumuz mu tutuldu, nevrimiz mi döndü ne olduğunu anlayamadık o güzelim bina yıkıldı gitti. Doğu mahallesindeki eski cezaevi mezbelelik bir şekilde bom boş duruyor.

Gelin iktidarı ile muhalefeti ile bu güzel ilçemize sahip çıkalım. Boşa gidecek bu paralar hepimizin paraları…

 

 

Yorum Ekle