Amasya İtimat

HIDIRELLEZDE ŞEYHLİ’DE BULUŞALIM MI?

0
749

Ahmet Günaydın

Değerli kardeşim Celal Elmakentli’nin  31 Mart 2018 günü face book üzerinden  Hıdırellez ile ilgili mesajı bize ışık tuttu. Mesaj aynen şöyle: “21 YIL ÖNCE HIDIRELLEZ KUTLAMASI 1997 Mikrofonda Ahmet Günaydın, Kameraman Cesarettin Tuzla. Tarihe not düşmüş adeta bu görüntüler. 21 yıl sonra Şeyhli köyünde ne değişmiş bunu geleneklerimize sadık kalabilriişiz mi? Yeni görüntüleri bekliyoruz Taşova gazetesinden”

1997 yılında yayında olan Taşova Televizyonu (TTV) ortaklarından Cesarettin Tuzla ile yaptığımız bu belgesel kıvamındaki programda görüntüde bulunan bazı isimler vefat etmiş, ilkokul öğrencileri ise bugün 28-33 yaş aralığına gelmiş. Bu yıl hıdırellez günü Pazar’a tesadüf ediyor. Unutulmaya yüz tutmuş, hatta unutulmuş bu güzel geleneğimizi yeniden yaşatabilir miyiz? Var mısınız İstanbul, Bursa, Suluova, Asarcık, Samsun, Ankara ve diğer yörelerimizde yaşayan Şeyhlili ler, ilçemizin gurur kaynağı olan ÖZKAR İnşaat, Sayın Seyfettin Öztürk, Özellikle TOKSOY Derneğine organizasyonda büyük iş düşüyor.

2017 Ağustos ayında yaptığımız Şeyhli gezisinde bir şeyler kaleme almışız. Buyurun:

“Şeyhli köyümüzün adı Şeyh Mehmed Abdal’dan gelir. Şeyh Mehmet Abdal, Alpaslan Köyü’nde türbesi bulunan Seyyid Nureddin Alparslan er Rufai’nin kardeşidir.

Özellikle Mayıs ayında Hıdrellez günü ziyaretçi akınına uğrayan türbeyi ziyarete gelenler iki rekat namaz kılarak adak adayıp dileklerini arz ederler. 2000 yıllarına kadar devam eden Hıdırellez geleneği, ne yazık ki artık kutlanmıyor.

Şeyhli köyümüzün manevi mimarı Şeyh Mehmed Abdal’ın türbesi . 6 Mayıs Hıdırellez günü kutlanmadığı için neredeyse viraneye dönmüş. Tavan tahtası sökülmüş. Toz toprak içerisinde .

Şeyhli köyü ‘nün aslında belki de ülkemizin hiçbir yerinde bulunmayan iki farkındalığı daha var .Yaklaşık kırk dönümlük alana tekabül eden kadınlara mahsus kabristanlığı var . Bu mezarlığa yıllardan beri erkek defnedilmiyor . Erkeklere ait kabristanlık ise daha küçük ve kadınlar kabristanlığının hemen yanındaki Şeyh Mehmed Abdal türbesine bitişik .

Şeyhli köyü ‘nün bir diğer özelliği ise kökleri meydanda yaklaşık dört yüz yıllık ceviz ağacı .İşin ilginç tarafı bu ceviz ağacı hala meyve veriyor.”

Kaymakamlık, Belediye, Kültür ve Turizm müdürlüğü Vakıflar Bölge Müdürlüğü ne olur elbirliği ile bu güzel geleneğimizi yeniden yaşatalım.


Yorum Ekle