Taşova’da pancar denilince Yeni Mahalledeki eski pancar kantarındaki taş binadaki çay ocağı ve soğuktan traktörüyle pancar getiren üreticilerinin 105’lik tınal sobanın etrafında ısınmak için birbirleriyle yarışı akla gelirdi.
1999 yılında 19.000 dekar alanda ekilen ve 81.680 ton üretimi yapılan şeker pancarı, 2016 yılında 333 dekar alana kadar gerilemiş ve 1700 ton üretime kadar düşmüş ve daha önce yaklaşık 40 köyümüzde üretilen pancar, 2016 itibarı ile 14 köyümüzde üretiliyordu. Son yıllarda kısmi de olsa artan üretiminin eski rakamları görmesi zor.
Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan Çapa Avans tutarı ile ilgili yaptığı açıklamada;
”Değerli Çiftçilerimiz,
Sizlerin ihtiyaç ve talepleri üzerine arazi ölçümleri tamamlanan ekili araziler göz önüne alınarak dekar başı 600,00 TL olarak siz değerli çiftçilerimizin hesaplarına yatırılmıştır. Geriye Kalan Çapa Avans tutarı ölçümler tamamlanınca önümüzdeki hafta itibariyle yatırılmaya devam edilecektir. Sulama avansları ise önümüzdeki aylarda dekar başı 300 TL olarak yatırılacaktır. Her zaman olduğu gibi bir gün değil her gün çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Saygılarımla.”