Amasya İtimat

HEMŞEHRİMİZ YAZAR RECEP SEYHAN’IN BİR HİKÂYESİ İLÇEMİZDE FİLME ALINACAK

Bir süredir ilçemizde Yeşilyurt köyünde ikamet etmekte olan hemşehrimiz hikâyeci yazar Recep Seyhan’ın eserlerinden biri sinemaya aktarılacak.  İlgili eser, yazarın ödüllü eserlerinden biri olan ”Güneşin Doğduğu Yerde” adlı kitabında yer alan ve belgesel formatında yazılmış olan Kadınge adlı hikâyesidir. Hikâyenin senaristliğini ve yönetmenliğini tanınmış yönetmenlerden Nazif Tunç üstlenecek. Ünlü yönetmen, hikâyeyi belgesel formatında çekecek. Halk Film adına yapılacak olan Kadinge belgeselinin çekimlerine Eylül ayında  başlanacak.

Bu çalışmadan önce Seyhan’ın kitaplarında yer almayan Saliç adlı hikâyesi ise kısa metrajlı bir film olarak çekilecek. Saliç’in çekimleri Kurban Bayramı’ndan sonra Çaydibi, Yeşilyurt ve Karamuk köyleri veya civarında yapılacak. Bu çalışmanın yönetmenliğini yazar kendisi, yapımcılığını ise Arif Hakverdi üstlenecek.
Her iki çalışmanın da gerekli yasal izinleri bu tarih itibariyle alınmış bulunuyor.

İlçemizin kültürel gelişimine önemli katkıları olacağını düşündüğümüz bu çalışmaları ilgiyle takip edeceğiz ve okuyucularımızı aşamalardan haberdar edeceğiz.

Eğitimci Yazar Seyhan’ı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Meraklısı için not : KADINGE kelimesi bizim yörede kullanılan ve bilinen bir kelimedir. Kadınge, “yenge, abu” gibi anlamlara geliyor. Ancak kelimenin bağlamı daha geniş. Dede Korkut’un kadın versiyonu diyebileceğimiz “kadinge”, Anadolu’da nesli tükenmekte olan arife bir kadın tipidir. Bu kadınlar köylerde ebelik yapar, gün dönümünü, fasulyenin ne zaman sulanacağını, herk’in ne zaman yapılmasının uygun olacağını bilir; soğukları adlarıyla birlikte bir meteoroloji uzmanı gibi kılı kılına kestirebilir. Onlar çocuklara ad koyar göbek keser, dargınları barıştırır. Kısaca Kadinge Anadolu’nun dirayetli bilge kadınlarındandır.

Yorum Ekle