Amasya İtimat

Embriyo Donasyonu nedir, nasıl yapılır?

0
36

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Embriyo Donasyonu” hakkında bilgiler verdi;

Çocuk sahibi olamayan çiftler, çeşitli tedavi yöntemlerini deneyerek çocuk sahibi olmak isterler. Bireyler, bu düşünce karşısında sperm donasyonu nedir, embriyo donasyonu nedir, yumurta donasyonu nedir gibi sorulara yanıt arar ve araştırma yaparlar. Hem kadının hem de erkeğin çocuğu olamaması halinde embriyo donasyonu yöntemi tercih edilebilir. Embriyo donasyonu, bağışçı bir kadından alınan yumurta ile bağışçı bir erkek adayından alınan spermin laboratuvar ortamında döllendirilerek sağlıklı bir embriyo elde edilmesi ve kadının rahmine transfer edilmesidir.

Detay için: Embriyo Donasyonu

Embriyo donasyonu nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlere, çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikle kadın ve erkek adaylarının üreme hücrelerinin ne durumda olduğu ve sorunun hangi rahatsızlıktan kaynaklandığı öğrenilir. Buna göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Erkek ve kadın adayların üreme organlarının olması halinde, öncelikle aşılama ve tüp bebek yöntemleri denenir. Bu yöntemlerde yumurta ve spermin birleşmesi sağlanarak hamileliğin başlamasına yardımcı olunur.

Her iki yöntemde de hamilelik oluşmazsa embriyo donasyonu yöntemi tercih edilebilir. Embriyo donasyonu yöntemi, hem anne adayının yumurtaları hem de erkek adayın spermleri gebeliğin oluşumu için yeterli olmadığı durumlarda uygulanır. Bağışçıdan yani donörden alınan yumurta ve sperm döllenerek embriyo elde edilir ve anne adayının rahmine 3-5 gün içerisinde transfer edilerek gebelik oluşumu sağlanır. Hiç bir şekilde çocuk sahibi olmayan çiftler, bu yöntemle bebek sahibi olabilirler. İşlem sırasında genellikle birden fazla embriyo oluşumu gerçekleştirilir ve kullanılmayan embriyolar dondurularak gebelik olmaması halinde daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Gebelik oluşumu gerçekleşirse dondurulan embriyolar çözülür ve yok edilir.

Embriyo donasyonu kimlere yapılır?

Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftler için denenebilecek pek çok yöntem vardır. Öyle ki embriyo donasyonu yöntemi geliştirilmeden önce, genetik ve hastalık nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler için tek yol evlat edinmekti. Ancak artık çiftler bu şekilde çocuk sahibi olurken, embriyo donasyonu ile hamile kalan kadınlar, hamilelik ve doğum duygusunu tadabilir. Embriyo donasyonu aşağıdaki durumlarda uygundur;

  • Anne ve baba adayında bulunan genetik rahatsızlıkların bebeğe geçmesinin istenmemesi halinde,
  • İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda,
  • Yumurtası hiç olmayan veya herhangi bir nedenle alınmış olan kadınlarda,
  • Uzun süredir infertilite (kısırlık) sorunu olması halinde,
  • Hamileliğin oluşması için kaliteli sperm ve yumurtanın olmaması,

Kimler, embriyo donasyonu için bağışçı olabilir?

Embriyo donasyonu tedavisinin başarılı sonuç vermesi, donör ile ilişkili bir durumdur. Embriyo donasyonu için donör olacak kişilerin, tüm sağlık taramalarından olumlu geçmesi ve tüm yasal sürece hakim olması gerekir. Bu doğrultuda donörün ve embriyonun sahip olması gereken kriterler şu şekildedir;

  • Embriyo donasyonu için donör olacak kişilerin, tercihen kendi ailelerini tamamlamış olması gerekiyor.
  • Donör olacak kişinin 35 yaşından daha küçük olması ve sağlıklı yumurtalara sahip olması gerekiyor.
  • Donör olacak çiftin, tıbbi geçmişleri detaylı araştırılmalı ve biyolojik kökenleri öğrenilmelidir.
  • Bebekte kalıtsal bir rahatsızlık ve bulaşıcı enfeksiyon ihtimali olmaması için tüm testlerin yapılması gerekiyor.
  • Yasal yükümlülükler ve her iki tarafın da anlaşma kapsamında yer alan öğeleri kabul etmesi şarttır.

Embriyo donasyonu çeşitleri nelerdir?

Embriyo donasyonu yöntemini denemek isteyen çiftler, bu noktaya geldiklerinde pek çok detayı araştırır ve bilgi sahibi olmak isterler. İşleme başlamadan önce karar verilmesi gereken konulardan biri de hangi embriyo donasyonu türünün seçileceğidir. Anne ve baba adayı ile bağışçının iletişim kurup kurmayacağı konusuna karar verilerek ilerlemelidir. Embriyo donasyonu türleri aşağıdaki şekildedir;

  • Anonim: Anonim embriyo donasyonu türünde, bağışçı ve alıcının kimlik bilgileri gizli tutulur ve her iki tarafada konu hakkında bilgi verilmez.
  • Bilinen donasyon: Embriyo donasyonunda bilinen türü seçmek, kişilerin embriyo donörlerini kendileri seçmesi halinde tercih edilir. Hem bağışçı hem de alıcılar bu noktada birbirlerini tanır ve açık iletişim kurarlar. Alıcıların tercihine dahil olmak ve buna ek olarak aile ile iletişim içerisinde kalmak isteyen donörler için uygun bir seçenektir.
  • Yarı açık donasyon: Bu noktada donörler, alıcılar için çeşitli kriterler belirleyebilir, eşleştirme yapabilir ve bunları yaparken de anonim kalmaya devam edebilir. Donör olmak için detaylı ve spesifik kriterler doğrultusunda ilerlemek isteyen kişiler için yarı açık donasyon yöntemi uygundur.

Embriyo donasyonu nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?

Embriyo donasyonu işlemi sonucunda başarı elde edebilmek için her aşamanın titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Bu aşamalar şu şekilde şekilde sıralanabilir;

Danışma: Çocuk sahibi olmak için embriyo donasyonu işlemini tercih eden çiftlerin öncelikle bu durumu alanında uzman bir doktor ile konuşmaları gerekiyor. Bu noktada çiftlerin tıbbi geçmişleri, donör embriyo tedavisi için uygun olup olmadıkları öğrenilir. Doktor ve çiftler arasında, sürecin hangi aşamalardan oluştuğu, embriyo donasyonu fiyatları, embriyo donasyonu riskleri, hastanın beklentileri ve buna benzer daha pek çok konu netlik kazanmalıdır.

Tarama: Embriyo donasyonu tercih eden çiftler ve donöre, gerekli tüm testlerinin yapılmasıdır.

Eşleştirme: Alıcı ve donör arasında tam eşleşme yaşanması için gerekli tüm çalışmaların yapılması ve donör belirlendikten sonra tedaviye başlanması gerekiyor.

Anne adayının hazırlanması: Alıcının tedaviye uygun hale getirilmesi için gerekli ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde, adet döngüsü düzenlenmeli ve rahim hamileliğe hazır hale getirilmelidir.

Embriyo transferi: Hazır halde bulunan embriyolar, acısız ve basit bir işlemle kadının rahmine gönderilir. Ultrason rehberinde, embriyolar kadının rahmine gönderilir ve serbest bırakılır. Bu süreçte anne adayının, fiziksel aktivitelerden kaçınması önerilir. Transfer işleminden iki hafta kadar sonra gebelik testi yapılabilir. Embriyo donasyonu ile hamile kalan kadınlar, normal hamilelik süreci yaşar ve aksilik yaşanmaması halinde normal doğum gerçekleştirebilir.

Kaynak: https://tupbebekmerkezlerikibris.com/

Yorum Ekle