Amasya İtimat

ÇEVREMİZİN EN GÜZEL KÖYÜ

0
468

İlçemiz Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nin kesiştiği noktada; doğal güzellikleri ve tarım ürünlerinin zengin çeşitliliği ile avantajlı bir konumda yer alıyor.

63 köyümüzün içinde de Yeşilyurt (Sepetli oba) köyü yeni ismi ile müsemma farklı bir köyümüz. Kuzeyinde yer alan Destek çayı ve çayın üzerine Sepetli ve Yayladibi köyüne ulaşım sağlayan iki köprüsü ile çıkmaz sokak olmaktan kurtulmuş.

12096102_1633213886949536_8347570066512739650_n  12112477_1633214003616191_5348026710734239407_n

Yeşilyurt, Destek çayı ile Çaydibi‘ne bağlı Kapıağzı göleti ve Faravga’da bulunan iki küçük göl ile suya hasret bir köy değil.  Tarım arazileri sulanılabilir hale gelmiş ama tarım yapabilecek genç nüfusu oldukça azalmış. Yıllar öncesinde başlayan başta Avustralya ve Almanya ile Fransa ve İngiltere, beraberinde İstanbul ve diğer illere göç halen devam ediyor. Bir dönem onlarca öğrencinin okuduğu o güzelim okulu yıllar önce kapanmış. Yeşilyurt;  bürokrasi ve resmi kurumlara insan yetiştirdiği gibi, edebiyat dünyasına Recep Seyhan ve Abidin Özcan gibi isimler yetiştirmiş.

Yeşilyurt‘un bir diğer özelliği ise, bulunduğu coğrafi konumu dolayısıyla  kendine has aroması ile ürettiği elma ve domatesi. Kuşkusuz Yeşilyurt’un çevremizin en güzel köyü unvanını almasını sağlayan 1999-2009 arası 2 dönem muhtarlık yapan ve 2 Ağustos 2015 günü kaybettiğimiz emekli öğretmen Raşit Ergün.

Ergün: İl Özel İdaresi köylerde çöp toplama işine başlamadan önce köyü çöpleri düzenli olarak toplanan pırıl pırıl bir köy haline getirmiş, Yeşilyurt’un sokak ve caddeleri isimlendirilerek yön levhası ve tabelalar asmış. İlçemizdeki inşaat ustalarının gözdesi haline gelen Yeşilyurt yeni binaları ile Avrupai tarzda bir köye dönüşmüş. Yakın tarihin mimarisi ile  modern inşaat sistemi ile yapılan evleri ile son derece güzel bir görünüm kazanmış.

Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber gazetemizde 11.11.1986 başlayan ”Sosyal-Kültürel ve Ekonomik yönleriyle TAŞOVA (Kasaba ,köy ve mezralar) ” isimli yazı dizisinde köyün büyükleri Musa Gören, Bilal Temiz ve Musa Erol’un anlatımları ile 1800 ‘ lü yılların ortalarında kurulmuş. 17 sayı süren yazı dizisinden öğrendiğimize göre köy halkı; Sepetli başta olmak üzere Samsun Kavak ilçesi ve Çarşamba Cenik köyü Kozluca Boraboy köylerinden gelenlerden oluşmuştur.

Davun Tepesi, Mezarlık, Hamamyeri ve Kütüklük mevkiinde Roma, Bizans ve Rum Pontuslara ait ören yerleri bulunmakla beraber ayakta kalan bir tarihi eser kalmamıştır. Mezarlık mevkiinde bulunan bakır Bizans ve Roma paraları Amasya müzesinde sergilenmektedir.

TRT vericisininde bulunduğu köy korusu Yeşilyurt’a ayrı bir renk katmakta olup, az sayıda hayvancılık yapan köylüler Baldıran ve Afurlu yaylasını kullanmaktadır.

Bu vesile ile Yeşilyurt’u çevremizin en güzel köyü haline getiren Raşit Hocamızı anıyor ve  hizmeti geçen tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyoruz.

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz