Amasya İtimat

BOĞAZKESEN KÖPRÜSÜ VE KALESİ KONUSUNDA ERBAA’DAN HAMLE…

0
1559

Ankara Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneği:

”BİZANS, SELÇUKLU ve OSMANLI İMPARATORLUĞUNA TANIKLIK YAPMIŞ TARİHİ MİRASA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”

Ahmet Günaydın
Boğazkesen köprüsü aynı zamanda Tokat-Amasya il sınırını belirliyor ve Tozanlı ile Kelkit çayı bu noktada birleştikten sonra Yeşilırmak nehri ismini alıyor ve devasa görünümü coşkun akışı ile İlkbaharda adeta havada uçan kuşu kapıyor.
Erbaalılar yöreye Kaleboğazı da diyor. Boğazkesen köprüsü iki ırmağın birleştiği bu noktada yapılmış. Definecilerin rüyalarını süsleyen Boğazkesen Kalesi ise tüm haşmeti ve sırlarıyla arkeologların ne zaman yasal bir kazıya başlayacağı anı bekliyor.
Aslında bu köprü M. Ö. yaklaşık 40 yılında Rum Pontus Kralı 6. Mitridates döneminde Amasya ile Niksar’ı birbirine bağlamak amacıyla yaptırılmış ve 1983 yılına kadar kadar geçit vermiştir. Köprü kullanılmaz hale gelince 1984 yılında Amasya Köy Hizmetleri tarafından çelik kontrüksüyon köprü yapılmıştır.
Ancak Boğazkesen köprüsü Erbaa Kaymakamlığı ve Erbaa Belediyesi ile Erbaa’nın yazar çizeri tarafından daha fazla sahipleniliyor  ve köprü görselleri Tokat’ta da her platformda ön plana çıkarılıyor.
Bu minval üzere bir yılı aşkın zamandır Erbaa Heyetinin çalışmaları semeresini vermeye başladı. Konuyla ilgili Ankara Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faik Kafalı’nın yaptıkları çalışmayı aynen yayınlıyoruz:

”Geçtiğimiz Şubat ayı ve 24 Ekim 2024 de olmak üzere Ankara Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Faik Kafalı ve Başkan Yardımcısı Tahir Vanlı TBMM Gazi meclisimiz de Eski Vakıflar Genel Müdürlüğü görevinde bulunan günümüzde Tokat Tarihi ve Vakıf eserlerin ayakta kalmasında çok önemli desteği olan AK Parti Tokat Milletvekili ve Anayasa komisyon Başkanı Av Sayın Yusuf Beyazıt’ı makamında ziyaretlerde bulunduk.
Sayın Vekilimize 2024-2025 Yasama yılı çalışmaları hayırlara vesile olması dileğimizi iletip dernek çalışmalarımız hakkında bilgi verdik.
Dernek Başkanı Faik Kafalı Erbaa’nın Tarihi ve coğrafi olarak önemini getirdi.
Tokat ve Amasya İl sınırında bulunan Erbaa ve Taşova Tarihi İpek yolu üzerinde Kelkit ve Yeşil Irmağın birleştiği Erbaa Kale boğazkesen köprüsünün maruz kaldığı sorunları dile getirip bizden sonraki nesillere bırakılacak en önemli varlık tarihi varlıklarımız olduğunu iletip ve taş köprünün tarihe göre restore edilmesi diğer demir köprünün de elden geçmesini rica etti.
Dernek Başkan yardımcısı Tahir Vanlı da Vekilimize bilhassa Yaz aylarında burada serinlemek amacıyla ırmağa girip akıntıya kapılıp ve boğulmaların son yıllarda arttığını dile getirdi.
Sayın Vekilimiz bizleri dinledi ve hemen Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Abdi Dölek beyi arayıp Erbaa Kale Köy’ü Boğazkesen köprüsünü gidip yerinde incelenmesi, Tarihi köprünün doğal ve art niyetlilere karşı ne gerekirse yapılması talimatı verdi.
3 Kasım 2024 Pazar günü Erbaa Belediye Başkanı Sayın Ertuğrul Karagöl ve Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Abdi Dölek Bey kültür mirasımız Tarihi Boğazkesen Taş köprüyü yerinde incelediler.
Eski Vakıflar Genel Müdürümüz, Ak Parti Tokat Milletvekili Anayasa Komisyon başkanı Avukat Yusuf Beyazıt beye Erbaa Belediye Başkanımız Ertuğrul Karagöl beye ve Tokat İl Kültür Müdürü sayın Abdi Dölek Beye çok teşekkür ederiz.”
 

Yorum Ekle