Amasya İtimat

BİRİ YAKIN TARİHTEN, DİĞERİ MİLAT ÖNCESİNDEN İZLER TAŞIYOR…

İlçemize 23-25 km uzaklıkta olan Özbaraklı (Aşağı Baraklı) Yukarı Baraklı köyleri, ilçemizin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Kesin olmamakla beraber yaklaşık dörtyüz yıl  önce Gaziantep’in Barak bölgesinden göç edenler tarafından oluşturulmuştur. 1995 yılında Yukarı Baraklı Aşağı Baraklı ile birleşerek Özbaraklı adı altında belediye teşkilatı kurulmuştur. Belde 2014 yılında  nüfusunun 2000’inin  altına düşmesi nedeniyle yeniden köy statüsüne dönüşmüştür.

Aşağı Baraklı Cami

İlçemizin tek ahşap minaresine sahip olan Aşağı Baraklı Cami; Hicri: 1302, Miladi: 1886 yılında yapıldı. Ahşap sanatının zirve yaptığı cami ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırıyor. Aşağı Baraklı köyünde yer alan caminin içi, dışı ve bahçesinin güzelliği mutlaka görülmesi gereken bir sanat eseri olarak Taşova’nın yakın tarihe ait (136 yıllık) bir eseri.

YUKARI BARAKLI’DAKİ TARİHİ ESERLER

Özellikle Yukarı Baraklı köyü Milattan öncesine ait bir çok tarihi varlıkları barındırmakta olup; Alaca Kilise, Gözetleme kulesi, Bizans dönemine ait zindanlar, İpekyolu üzeri ve Baraklı Kalesi ile ön plana çıkmaktadır. Taşova yöresinde Uluköy, Alpaslan ve Esençay gibi en eski yerleşim merkezidir.

25 metre yükseklikten düşen Baraklı Şelalesi özellikle Mayıs ayında görülmeye değer bir mesire yeridir. Üzümüyle meşhur olan Aşağı ve Yukarı Baraklı’da son yıllarda kiraz ön plana çıkmıştır. Özellikle Abalıca üzümüyle ün  yapmış olup, Aşağı ve Yukarı Baraklı arasında Kiraz ve diğer meyveler için alım merkezi bulunmaktadır.

2021  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Yukarı Baraklı. 457, Özbaraklı (Aşağı Baraklı): 445TARİHİ ZİNDAN (Bakımsız bir durumdadır.)

İlçemizde onlarca değirmen kapanırken, Yukarı Baraklı’da mukim 76 yaşındaki Osman Gölbaşı, ailesinden kalan yaklaşık 200 yıllık su değirmeni ile adeta teknolojiye meydan okumaya devam ediyor. 55 yıldır değirmencilik mesleğini sürdüren Gölbaşı, Yukarı Baraklı köyünde, gelişen teknolojiye rağmen suyun doğal gücüyle dönen değirmeninde çevremizde yetiştirilen buğday ve arpa gibi ürünleri öğütüyor.

İlk günkü özelliğini koruyan değirmenin sahibi Gölbaşı, bu mesleğe  dedesinin satın alarak  başladığı dedesinden babasına, babasından da kendisine geçtiğini ifade ederek bu değirmenin, günümüze kadar varlığını sürdürüp, çalışır durumda olan tek su değirmeni olduğunu söyledi. Gölbaşı, değirmenle birlikte ata mesleğini yaşattığını ve ölene kadar bu mesleği sürdüreceğini söyledi.

Yukarı Baraklı Köyü sınırlarında bulunan eşsiz güzellikteki Baraklı şelalesini özellikle Mayıs ayında görmek gerekiyor. 25 metre yükseklikten düşen şelalenin sesi ve manzarası doyumsuz bir güzellik arz ediyor. Şelale dolgun olarak 2 ay sureyle akmaktadır. Yukarı Baraklı Köyü’nden 7 km çıkarak ulaşabileceğiniz şelaleye giden yol, çok iyi olmadığından piknik için pek tercih edilmiyor. (2022 Şubat ayında çekilen fotoğraf)

 

Yorum Ekle