12 C
Taşova
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Amasya İtimat

BİR İLK, PELET MAKİNESİNİ KOOPERATİFE TESLİM ETTİLER…

Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneği 2018 yılında hazırladığı Yerel Kalkınma Stratejisi YKS ve Yıllık Uygulama Planı (YUP) kapsamında 27 Aralık 2022 günü yaptığı köy gezilerinin durağı Hüsnüoğlu köyünde köylünün isteği olan Çalı ve dal öğütme ve Taşova’da bir ilk olan Pelet makinesini temin ederek S. S. Hüsnüoğlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifine teslim ettiler.

YEG heyeti 17 Mart 2023 Cuma günü Hüsnüoğlu köyünde düzenlenen törende; Taşova Orman İşletme Müdürü Levent Morkan ve Kumluca Köyü Orman İşletme Şefi Ahmet Kürşat Keçe hazır bulundular.

S. S. Hüsnüoğlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Sezgin’in ev sahipliğinde  açık havada gerçekleştiriilen toplantıya;YEG Derneği Başkanı Kadir  Aydoğan, Yönetim Kurulu üyeleri: Ahmet Günaydın, Güllü Çakmak  ile YEG Müdürü Gülhan Çakır, Kooperatif yönetim kurulu üyeleri ve köy halkı katıldı. Dernek  Başkanı Aydoğan’ın açış konuşmasından sonra Pelet makinesi ve Çalı ve dal öğütme makinesini tanıtıcı bir konuşma yaptı.

Bu makinelerle Boğalı’daki Dazlı ormanlarının bulunduğu Hüsnüoğlu köyündeki orman envalinin zerresi değerlendirilebilecek.

Pelet Nedir?
Pelet Nedir?

Son yüzyıldaki en önemli sorunlardan biri içinde yaşadığımız dünyanın, küresel ısınma ve çevre kirliliği tehlikesi ile karşı karşıya olmasıdır. İşte tam da bu noktada gerek doğal olarak elde edilmesi ve kullanımı neticesinde doğaya minimum zarar vermesi, gerekse uzun vadede ekonomik olması nedeniyle alternatif bir enerji kaynağı olarak ‘pelet’ karşımıza çıkmaktadır. Kelime anlamı olarak tablet, misket, yumak, topak anlamlarına gelen pelet, terminolojik olarak, genellikle küçük formda oluşturulmuş, genellikle 6-10 mm çapında ve 10-50 mm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış; talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, ekinlerin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları gibi doğal ürün ve atıklardan elde edilen bir yakıt türüdür.

İlçemizde bir ilk olan Pelet, külü olmayan bir yakıt türü olup, elde edilen talaş ile daha kaliteli istiridye mantarı  elde edilebiliyor. Aynı zamanda mısır sapı, yonca ve otlar hayvan yemine dönüştürülebiliyor.

Yorum Ekle