Amasya İtimat

BAMYA FESTİVALİ

Adına bu gün festival dediğimiz etkinliğe eskiler PANAYIR derlerdi. Çok da eğlenceli olurdu. Eskiler, belki de tek sosyal eğlencesi panayır olduğu için çok ilgi gösterirdi. Bu etkinlikte herkes ürettiği malı veya sanatı buralarda görücüye çıkarır ve beğeniye sunardı. Tüccarlar, antikacılar veya ihtiyaç sahipleri aradığını bulabilmek için panayır gününü adeta iple çekerdi. Ayrıca bireysel yetenekler, güreş gibi spor etkinlikleri de yine panayırda sergilenirdi. Gelişen teknoloji de daha çok ekonomi ölçü alındığı için panayırlar; fuarlara, festivallere dönüştü. Yöresel ürünlerin tanıtımı dolaysıyla değerlendirilmesi ve bölge insanına ekonomik katkı sağlaması amaçlandı. Bu yönüyle birçok bölgede hedefine ulaştığını çeşitli iletişim kanalları aracılığı ile memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Ama;

 

Aynı şeyi bölgemiz, Taşova’mız için de söyleyebilir miyiz? Örneğin, bamya piyasasını Orta Anadolu dışına taşıyabildik mi? Bu gün, bamya yemeğini bir yana koyalım böyle bir bitkinin olduğunu dahi bilmeyen bir sürü bölge yok mudur? Aynı pazara on yıl önce yaklaşık yirmi ton bamya satarken, bu gün kırk ton bamya götürürsek bu ürünü değerlendirmiş olur muyuz? Hayır, tam tersine ürün miktarımız arttığı için fiyat düşecektir. Buradan iddia ediyoruz. Geçen yıl 38, hatta 40 TL.yi bulan bamya bu yıl 20 TL. civarında olacaktır. Bu günlerdeki fiyat yerleşmiş fiyat değildir, değişecek ve bamya maalesef ucuzlayacaktır. Eğer bamya fiyatları tahmin ettiğimiz şekilde gerçekleşirse, festivali hedefine ulaştı sayabilir miyiz? Asla!

 

Peki olan nedir? Olan üreticinin ürettiği malın adı kullanılarak birileri ekonomik girdi temin etmiştir. Esnafın para kazanması bizi asla rahatsız etmez tam tersine mutlu eder. Ama adı “BAMYA FESTİVALİ” olduğuna göre asıl hedef ürünün değer kazanması olmalıdır. İkinci olan ise; birileri, birilerinin TV kanalını kullanmak suretiyle şov yapmış, dışardan getirdiği bir takım yandaş şarkıcı-türkücülere para aktarmıştır. Yani Taşova’ya dışardan para girmemiş tam tersine para çıkmıştır. Esnafımızın cirosunu artıran ise, Taşova’da bulunan hareketsiz paranın harekete geçmesinin sonucudur.

 

Peki ne yapılmalıdır?

 

Bize göre yapılması gereken şudur. Eğer bir bölgede bal satmak isterseniz öncelikle orada yaşayan insanlara bal yemeyi öğretmeniz gerek. Bamyayı çok satabilmek için pazarı genişletmemiz lazım. Pazarı genişletmek için örneğin; Bamyanın en az tüketildiği bölgelerde yörenin belediyeleri veya diğer kamu kurumlarıyla iş birliği yapmak suretiyle “BAMYA GÜNLERİ” düzenleyip bamyayı oradaki insanlara tanıtmalı sevdirmeli. Üniversitelerle iş birliği yapmak suretiyle bu ürünün besin değerinin anlatılması gerek.

 

Bamya festivali yapıyoruz adı altında şov yaparak kendimizi tatmin bir anlam ifade etmemektedir.  

         

 

 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.