Amasya İtimat

AYNALI KAYA MEZARI RESTORE EDİLİYOR

Defineciler tarafından zarar verilen ve sprey boyalarla yazılan yazıların kapatılması için geçmişte çimento ile sıvanan 2 bin 200 yıllık tarihe sahip Aynalı Kaya Mezarı’nın restorasyonu için Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu tarafından çalışma başlatıldı.

Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıktadır. Kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metredir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Mağaranın dış cephe yüzeyi perdahlanarak parlatılmıştır. Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır.

Bu yapı, M.Ö. 2’nci yüzyılda Helenistik Çağ‘da Amasya’da yaşamış Mitra Rahibi TES’in anıtsal mezarıdır. Mağaranın içinin çok geniş olması ve duvarlarda yer alan renkli resimler ve mağaranın alınlığında yazan “Büyük Rahip Tes” yazısı bu mezarın TES’e ait olduğunu desteklemektedir. Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ikinci kullanım olarak, 11’inci yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altısı sağda, altısı solda olmak üzere on iki havari tasvirleri vardır.

Yorum Ekle