Amasya İtimat

ARTIK BİZİM DE TESCİLLİ BAL ŞERBETLİ BİR TATLIMIZ VAR..

Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından coğrafi işareti tescil edilen  ilimize özgü “Amasya Cevizli Ballı Baklavası”nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.

12 Ocak 2023 Perşembe günü saat 15.30’da Büyük Amasya Otelinde başlayan programda Vali Mustafa Masatlı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Elmacı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, protokol üyeleri, siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri ile basın mensupları yer aldı.

Programda konuşan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdür Vekili Mustafa Örgüt, Amasya’mıza özgü lezzetlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının öneminden bahsederek, ‘Amasya Cevizli Ballı Baklavası’ nın Coğrafi İşareti Tescilinin İlimize hayırlı olması temennisinde bulunurken,

Vali Masatlı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Günümüz dünyasında Patent ve  marka konusu gerçekten büyük önem arz etmektedir. Uluslararası arenada, birçok alanda olduğu gibi, bu konuda da ciddi bir rekabet bulunmaktadır. Uluslar, ülkeler, artık sahip oldukları markalarla yarışmaktadır. İster teknoloji, isterseniz gıda; hangi alanda olursa olsun, küresel bir markanız varsa farkındalığınız ve rekabet gücünüz çok daha fazla olmaktadır.

Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Bizlerde göreve başladığımız ilk günden itibaren, Coğrafi İşaretli Ürünlerde büyük bir atılım yaptık.

Amasya’ya geldiğimizde, ilimizin 4 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktaydı. Yaptığımız çalışmalarla, Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 17’ye çıkardık. Kıymetli misafirler bugün de Coğrafi İşaretini tescil ettirdiğimiz 18. ürünümüz olan ‘Amasya Cevizli Ballı Baklavası’nın tanıtımını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türk mutfağı, Dünyanın en lezzetli mutfakları arasında yer almaktadır. Geleneksel mutfağımızda çok sayıda eşsiz lezzetimiz bulunmaktadır. Bayramlarda, özel günlerde, gündelik yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz tatlılar arasında yer alan baklava da bunlardan bir tanesidir. Türk mutfağının “Baş Tatlısı” olan baklavanın, günümüzdeki formuna yönelik ilk örneklerinin, Osmanlı mutfağına kadar dayandığı bilinmektedir. Ayrıca baklava pişirilen mutfaklarda ustalar tecrübeli kişiler arasından seçilmiş, baklavanın incelikle hazırlanması; pişirilmesi ve sofralara sunulması sağlanmıştır.

Ülkemizde, baklavanın tescil edildiği ilk ilimiz Gaziantep’tir. Ayrıca birçok ilimizin kendine özgü bir baklava çeşidi bulunmaktadır. Bizler de Amasya’ya ait köklü bir lezzet olan “Amasya Cevizli Ballı Baklavası”nın tescilini alarak, bu önemli lezzetimizi ulusal ve uluslararası kamuoyunun beğenisine sunmayı amaçlıyoruz. Tabi bizim baklavamız yapay şeker yerine şerbetinde bal kullanıldığı için daha sağlıklı ve besleyicidir. Ayrıca içinde yer alan Safran da, baklavamıza özel bir lezzet katmaktadır. Her coğrafi işaret tanıtımında ifade ettiğimiz gibi, bizler sahip olduğumuz bu 18 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz. Şu an itibarıyla devam eden 22 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunlarla birlikte İlimiz 40 coğrafi işaretli ürün sayısı ile Türkiye’de 5. sırada yer alacaktır. Bu çalışmaların nihayete ermesiyle, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi şekilde yansıtarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olacağız. Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Valimiz Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Amasya Cevizli Ballı Baklavası’nın tescil belgesi teslim alındı.

 

 

Yorum Ekle