Amasya İtimat

ARŞİVLERDE UNUTULMASIN, EFSANE KAYMAKAMIMIZ…

1965-1968 yılları arasında ilçemiz Kaymakamı olarak görev yapan ve üzerinden yarım asırdan fazla zaman geçmesine rağmen yaptığı hizmetlerden dolayı unutulmayan eski Kaymakamımız Kemal Vehbi Gül, dosyamızın konuğu.

Gül’ün, 1966 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in bizzat katılımı ile öğrenci yurdu olarak temeli atılan ve site yurdu olarak bilinen Atatürk Bulvarındaki eski İmam-Hatip lisesi binasındaki gayretlerini unutmak mümkün değil. Yurt binası daha sonra İmam-Hatip lisesi olarak 1975-1976 eğitim ve öğretim döneminde hizmete girmişti.

Kemal Vehbi Gül, Samsun Belediye Başkanlığı döneminde Samsun genelevini kapatması ulusal basında uzun süre gündem oluşturmuştu.

Aynı zamanda avukat, siyasetçi, araştırmacı yazar ve çevirmenlik yapan Kemal Vehbi Gül, ilçemizdeki görev süresinin hemen sonrasında Adalet Partisi’nden Samsun Belediye Başkanı seçilmiş, toplam 16 yıl 319 gün ile en uzun süre görev yapan Samsun belediye başkanı rekorunu elinde bulunduruyor. Gül, bu görevi 12 Eylül öncesi ve sonrası iki farklı dönemde yürütmüştür. Arapça, Almanca ve İngilizce bilmektedir.

GÜL’ün BAŞARILARLA DOLU  BİYOGRAFİSİ.

Aslen Trabzon- Çaykara ilçesinden olan Kemal Vehbi Gül, 27 Eylül 1937 tarihinde Samsun’da doğdu. 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini birincilikle bitiren Gül, 1962 yılında dışarıdan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Gül, 22 Ağustos 1960 tarihinde Samsun Valiliğinde maiyet memuru stajına başladı, 1960 Türkiye nüfus sayımının Samsun ayağını yöneten Gül, sırası ile Kavak, Eynesil, Akkuş, Bafra ve Taşova kaymakamlığı yaptı. 

1964 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne girerek birincilikle mezun olan Gül, 1967 yılında ise Batı Almanya’ya inceleme ve öğrenim için gönderildi. 1968’de NATO’nun davetiyle İtalya, Almanya ve Belçika ziyaret etti ve 1976’da Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne üye oldu.

82 yaşındaki eski Kaymakamımız Kemal Vehbi Gül’e sağlıklı, hayırlı ömürler diliyoruz.

 

Fotoğraf: merhum Öğretmen Fahrettin Aydın arşivi Yıl: 1966 Andıran köyü

Yorum Ekle