AMASYA’DA TARIM POLİTİKASINA YENİ YÖNTEMLER GELİYOR
Türkiye’nin önemli sebze üretim alanlarından Amasya’da yerel tarım politikası değişiyor. Üretim ve pazarlamadaki sorunların tarımın organize şekilde desteklenmemesinden kaynaklandığını tespit eden Amasya Ticaret ve Sanayi Odası, çözüm için yeni bir yöntem belirledi. Çiftçilere gerekli desteklerin devlet-özel sektör işbirliğiyle organizeli verilebilmesi için tarım komisyonu kuracak.
Tarımda Amasya, turizmde olduğu gibi sahip olduğu potansiyeli daha sistematik ve planlı şekilde geliştirmeye hazırlanıyor. ‘Şehzadeler Şehri’nde Amasya Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası , tarımın geleceği için yeni yol haritasını çiziyor. Yerel yönetimler, üretimi, pazarlamayı, verilecek destekleri ve özel sektör yatırımlarını daha planlı, programlı ve organizeli yürütmek amacıyla tüm paydaşları kurulacak tarım komisyonunda bir araya getirecek. Üreticilerin de yer almasının öngörüldüğü komisyonda sorunlar masaya yatırılarak, hızlı çözümler üretilecek. Ayrıca birlikte çalışmanın zeminin oluşturularak, topyekün mücadele verilecek.
İl genelinde tarımındaki büyük istihdamı göz gönünde bulunduran Amasya Ticaret ve Sanayi Odası, projeyle ilgili çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Oda yönetimi, tarım komisyonunda görev alacak isimleri belirlemeye çalışıyor. Komisyonun kurulmasının ardından Amasya, organizeli tarıma geçecek. Komisyon üyeleri, sorunlara acil çözümler üreterek, üretimden pazarlamaya kadar tüm süreci tek elden başarıyla yönetecek.
Organize destek sistemiyle ilgili Ekonomi Ajansı’na açıklama yapan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, komisyonun hayata geçmesiyle tarım sektörünün il genelinde daha da büyüyeceğine ve gelişeceğine inandıklarını söyledi. Sebze-meyve üretiminin kent ekonomisi için büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Kırlangıç, ”Bu güne kadar Amasya’da tarım organize bir şekilde desteklenememiş. Bu da yaşanan bir çok sorunun sebebidir. Doğu illerinin sebze meyve deposu olan şehrimiz tarımında çok ciddi istihdam var. Bunu göz ardı edemeyiz. Ama yaşanan terör olaylarından dolayı bu sezon sıkıntılı geçiyor.” dedi.
DEVLET İLE ÖZEL SEKTÖR BİRLİKTE ÇALIŞACAK
‘Tarımın bölgede düzenlenecek fuarlarla desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Murat Kırlangıç, ”Tarım komisyonunda örneğin domates üretimine ilişkin destekleri komisyonda planlayarak vereceğiz. Ama yereldeki yatırımcı domatese önem vermedikten sonra bunun geçerliliği yok. Bunun olması için elini taşın altına koyan insanların da bu işin içerisinde olması lazım. Sayın valimiz de bu konuda bize destek verdi. Şu an böyle bir çalışmamız var. Tarımın yanı sıra buna turizmi, ticareti, sanayi hatta çevreyi de kattık. Böyle çalışma komisyonları kuruyoruz. 5 alanla ilgili kurulacak komisyonlar, yol haritasını belirleyecek. Bu anlamda çalışmalara başladık. İsimler üzerinde çalışıyoruz. Resmi kurumlar ile özel sektör bu manada birlikte çalışacak. Biz Amasya’nın güçlü yanlarını biliyor ve kullanmak istiyoruz.” bilgisini verdi.
BİR DÖNÜM SERASI OLAN PARA KAZANABİLİR
Kentin önemli tarım ürünlerinin birisinin de domates olduğunu vurgulayan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, ” Mesela Amasya’da üretilen sera domatesi de ara dönemde çıkmaktadır. Sera domatesi Antalya’dan sonra sadece Amasya ve Çanakkale illerimizde yetişmektedir. Antalya bu durumu dengelemek için yaylalara sere yapmaya başladı. Ama o bir aylık boşlukta bizim domatesimiz piyasada olacak. Bu yıl üreticilerimiz 2 liraya domates sattı. Bir dekar kapalı alanda yaklaşık 15 ila 20 ton arasında domates üretiliyor. Bir dönüm serası olan bir üretici bu işten para kazanabilir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: www.ekonomiajansi.com.tr