Amasya İtimat

Almanya Yatırımcı Vizesi

0
182
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament Deutscher Bundestag , on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany

Almanya yatırımcı vizesi için gerekli evraklar nelerdir? Almanya yatırımcı vizesi başvuru şartları nelerdir? Almanya yatırımcı vizesi ile oturum izni almak için ne yapmak gerekir? Almanya yatırımcı vizesi iş planı hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? Almanya yatırımcı vizesi hakkında merak ettiğiniz tüm bu soruların yanıtlarına ve daha fazlasına makalemizden ulaşabilirsiniz.

Almanya yatırımcı vizesi, yabancı uyruklu yatırımcılara ve girişimcilere Almanya’da ikamet etme ve şirket veya işletme kurma hakkı tanır. Almanya, yatırımcı vizesine sahip olan kişilerin ailelerine de ikamet etme hakkı verir. Bununla birlikte bu vize, yabancı uyruklu yatırımcılar ile ailelerine Alman sağlık ve eğitim sisteminden yararlanma hakkı sağlar. Ayrıca Almanya yatırımcı vizesi ile 8 yıl Almanya’da ikamet edenler, Alman vatandaşlığına geçme hakkı kazanacaktır. Şimdi daha detaylı başlıklar açıp konumuzu açıklamaya çalışalım.

Almanya Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Almanya yatırımcı vizesi için gerekli evrakları maddeler halinde açıklayalım.

  • Başvuru sahibine ait geçerli pasaport en önemli evraklardan biri; evrak dosyasında yer alacak pasaportun ve kişisel bilgilerin yer aldığı sayfanın 2 adet fotokopisi teslim edilmelidir.
  • 35×45 mm boyutlarında, en çok 6 ay önce çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • 2 adet doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmuş Almanya ulusal vize başvuru formu,
  • Almanya yatırımcı vizesi ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu,
  • Vize başvuru sahibinin kariyer geçmişine dair bilgi veren, Almanca olarak hazırlanmış özgeçmiş,
  • Almanya vize başvurusunda bulunan yatırımcıya ait okul diplomaları, yabancı dil sertifikaları, çalışma karneleri ve kişinin geçmiş meslek faaliyetlerini gösteren belgelerin Almanca tercümesi,
  • Almanya’da yatırım yapılacak işletmenin veya şirketin, Almanca olarak hazırlanmış; konusu, konsepti, istihdam edilecek çalışan sayısı, şirket verileri, gelecek planları, pazarlama stratejisi, piyasa ve rekabet analizi, kâr zarar planı, 3 yıl için tahmini ciro ve gelir beklentisi gibi bilgileri içeren iş planı belgeleri hazırlanmalıdır.
  • Kurulacak şirkete ait belgeler yine Almanca olarak hazırlanmalıdır. Bu belgeler; şirketin kuruluşunu gösteren noter onaylı belge, noter tasdikli şirket sözleşmesi, ana sermayenin ne kadarının yatırıldığını gösterir belge ve ortak listesini içerir.
  • Almanya yatırımcı vize başvurusunda, eğer iş planı içeriğine dahil edilmemişse; kurulacak şirketin finansman ve sermaye ihtiyaç planı, sermayeyi gösteren kredi onayı veya banka hesap özeti ile en az 1 yıllık geçimin sağlanacağına dair evraklar sunulur.

Almanya Yatırımcı Vizesi Başvuru Şartları

Almanya yatırımcı vizesi başvuru şartlarını da yine maddeler halinde açıklayarak görelim.

  • Almanya yatırımcı vizesine başvuracak yatırımcıların hedeflerini anlatan kapsamlı bir iş planı hazırlanmalıdır.
  • Almanya’da kurulacak şirket veya işletmenin, Alman ekonomisi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olması beklenir.
  • Almanya’da kurulması planlanan şirket veya işletmeye en az 5 yeni çalışan alınmalıdır.
  • Kurulacak işletmenin ihtiyacı olan finansmanın, öz sermaye veya kredi taahhüdüyle sağlanması gerekir.
  • Yatırımcının ilgili alanda yeterli iş deneyimi bulunmalıdır.
  • Vize başvuru sahibinin herhangi bir suç geçmişi olmamalıdır.

Almanya yatırımcı vizesi yatırım miktarı için önemli not: 

Almanya yatırımcı vizesi başvurusunda, yatırım miktarında bir alt limit bulunmaz. Ancak Alman hükümetinin belirlediği tüm gereksinimlerin karşılanması için en az 360 bin Euro değerinde bir yatırım yapmanız gerektiği söylenebilir.

Almanya’da Şirket Kurmak Hakkında Önemli Notlar 

Dünyanın en çok ihracat yapılan ilk üç ülkesinden biri olan ve son yıllarda birinci sırayı kimseyle paylaşmayan Almanya, AB’nin en büyük ekonomilerindendir. Almanya’da şirket kurmak şu 3 halde mümkündür:

  • Yeni bir şirket kurabilir,
  • Yurt dışındaki şirketinizin Almanya’da bir şubesini açabilir,
  • Var olan kurulu bir şirketi alabilirsiniz.

Bunun yanında Almanya’da kurulabilecek 3 şirket türü vardır:

  • UG: 

Şahıs Limited Şirketi’dir.

  • GmbH: 

Limited şirket formu olup türleri arasında en popüleridir.

  • AG:

Anonim şirket formudur.

  • Bu bilgiler ışığında dikkat emeniz gereken şudur ki, Almanya vergi hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerinizi göz ardı etmeden size en uygun şirket türünü tercih etmelisiniz. Ayrıca yabancıların ticari faaliyetlerine ilişkin birtakım sınırlamaları dikkate alarak, vize ile oturum izni almak gibi yabancılar hukukundan kaynaklanan yükümlülükleri de yerine getirmelisiniz.
  • Almanya’da yatırım yaptığınızda, tıpkı bir Alman ya da Avrupa Birliği vatandaşı gibi ticari faaliyet gösterebilirsiniz. Sadece yerli şirketlerin yabancı yatırımcılar tarafından satın alınması durumunda, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından, oluşabilecek güvenlik ihlallerini önleyebilmek için satın alma işlemi denetlenebilir.
  • Almanya’da gelir elde eden şirketler, Almanya vergi hukukuna tabiidir. Dolayısıyla şirketinizin hangi vergilerin mükellefinde olacağı da şirketin hacmi, vergi dilimi ve sair hususlara göre belirlenir.
  • Sermaye şirketi ortakları için oturum alma şartı bulunmaz. Ancak Almanya hukukuna göre, şirket veya işletme kuruluşu konusunda Alman vatandaşlarına tabii şartlar yabancı yatırımcılar için de geçerlidir. Yabancılar için Alman ticaret mevzuatında ayrı bir hukuki düzenleme bulunmamasıyla birlikte, kurulacak şirket veya işletmedeki genel müdür, idareci veya işletme sahipleri özelinde, Almanya yabancılar hukukunda yer alan işe alınma ve oturum konularında kısıtlamalar söz konusu olabilir.
  • Almanya’da kurulacak 3 şirket türü için sermayelerin en az limiti şöyle belirlenmiştir: UG 3 bin Euro, GmbH 25 bin Euro, AG 50 bin Euro’dur.
  • Şirketin kurulması için şahsen Almanya’ya gitmeniz şart değildir; vekaletname ile de mümkündür. Diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük süre boyunca en fazla 90 gün kalmanıza olanak sunan D tipi vizeler için İstanbul’daki Alman Konsolosluğu’ndan alınır. Ancak 3 yıllık oturum almak için bizzat Almanya’ya gitmeniz gerekir.
  • Almanya oturum vizelerinin tamamında vize mülakatı zorunlu kılınmıştır. Başvuru sahibi, randevu atamasından sonra başvuru sırasında Almanya Konsolosluğu’ndaki bu mülakat için hazır bulunmalıdır. Zamanını kaçırmanız durumunda vize başvurunuz reddedilir.
  • Vize başvurusu sırasında ret alan kişi, tamamen kendisiyle ilgili maddi ve hukuki sorunlardan kaynaklı olarak bu durumu yaşamaktadır.
  • Franchise satın alma yoluyla Almanya yatırımcı vizesi almak istiyorsanız, gerekli koşulları yerine getirdiğiniz takdirde, vizeniz ortalama 4-6 ay arasında onaylanacaktır.

Almanya Yatırımcı Vizesi ile Oturum İzni ve Vatandaşlık Alma Şartları

Bu başlığı oturum izni ve vatandaşlık alma olarak kategorize edeceğimiz iki paragrafta açıklayalım. Öncelikle Almanya yatırımcı vizesi ile oturum izni alabilirsiniz. Peki, nasıl? Almanya’da yatırımı bulunan ve AB vatandaşı olmayan; 18 yaşından büyük, geçerli bir sağlık sigortası bulunan, sabıka kaydı olmayan ve orta seviyede Almanca bilen vatandaşlar, 3 yıl geçerliliğini koruyan geçici oturum izni alabilirler. Bu şartlarda oturum izni alanlar, bu durumu korumak için Almanya’yı 6 ayda bir ziyaret etmelidir. Ayrıca 3 yıl oturum hakkı kazanmış yabancı yatırımcı, bu sürenin sonunda kalıcı oturum için başvuru yapabilir.

Gelelim ikinci konumuza; Almanya yatırımcı vizesiyle Almanya vatandaşlık hakkı alınabilir. Almanya yatırımcı vizesi bulunanlar, Almanya’da kesintisiz bir şekilde 8 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık için başvuru yapabilmektedir. Bununla birlikte Almanya’da yatırımı bulunan bu kişilerin; Alman toplum yapısına entegre olmuş, en az 5 yeni çalışanı bünyesinde bulunduran, Alman ekonomisine katkı sağlayan bir iş kurmuş ve Almancayı yetkin bir şekilde konuşan kişiler olması gerekmektedir.

Bu iki konuya ek olarak şu önemli konuya da değinelim: Almanya yatırımcı vizesi bulunan kişi, buraya yanında ailesini de getirebilir. Bu kişiler, eşlerini veya partnerlerini, bakmakla yükümlü oldukları 18 yaşından küçük çocukları ile kendisine veya eşine maddi veya sağlık durumları nedeniyle bağlı yetişkin çocuklarını Almanya’ya getirebilir. Almanya’ya gelen bu aile bireylerinin, burada okuma ve çalışma hakkı vardır. Ayrıca 5 yıl sonra da kalıcı ikamet için başvurabilirler.

Almanya Öğrenci Vizesini Almanya Yatırımcı Vizesine Çevirme Şartları

Almanya öğrenci vizesi, Almanya yatırımcı vizesine çevrilebilir. Almanya öğrenci vizesini, Almanya yatırımcı vizesine dönüştürmek isteyen öğrenciler, eğitim süreçleri boyunca burada girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalıdır. Bu durum Almanya yatırımcı vizesi için özellikle deneyim şartı açısından çok önemlidir. Kapsamlı bir iş planının oluşturulması, yeterli iş deneyimine sahip olmak, Alman ekonomisine katkıda bulunacak bir şirket kurulması, gerekli sermayeyi karşılayacak finansal kaynakların bulunması ve herhangi bir suç kaydının bulunmaması gibi Almanya yatırımcı vizesi şartlarını sağlayan Almanya öğrenci vizesi bulunan kişiler, vizelerini dönüştürebilirler.

Almanya Yatırımcı Vizesi Ücreti

Almanya yatırımcı vizesi ücretini kalem kalem belirterek açıklayalım.

  • Almanya yatırımcı vizesi harcı: 100 Euro
  • Almanya yatırımcı vizesi başvuru formu ve dilekçenin doldurulması: 60 Euro
  • Biyometri işlemleri: 40 Euro
  • Danışmanlık hizmeti: 80 Euro
  • Randevu işlemleri: Ücretsiz olmak kaydıyla,
  • Toplam: 280 Euro’dur.

Yorum Ekle