İlçemize bağlı Ballıca köyünde eşi birlikte yaşayan Kıbrıs Gazimiz Cevat Söyler’in 1995 yılında İstanbul’da iş kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olması, onun ahşap sanatları dalında bir sanatkar olmasına vesile oldu.
Maket ve figürleri yaparken bir engelli olduğunu unuttuğunu söyleyen gazimiz ahşap sanatı ile uğraşısı nedeni ile hayata bakış açısının değiştiğini vurguladı.
Maddi bir kazanç için bu işi yapmadığını belirten Cevat Söyler; “Bu iş benim için kurtuluş noktası oldu. Bu işi yapmasaydım, maketlerimle olmasaydım çoktan kahırdan ölürdüm. Bacağımı kaybettim ama aklımı kaybetmedim çok şükür. Bu herkesin başına gelebilir, ağlamakla sızlamakla bir çözüm bulamazsın. Maket ve figürleri yaparken engelli bir birey olduğumu unutuyorum. Ürettiğim bu eserler ile hayata sımsıkı sarıldım. Figürleri yapmaya, ağaç parçalarından bir şeyler ortaya çıkarmaya başlayınca derdimi, sıkıntımı unutuyorum Maketleri yaparken dalıp gidiyorum. Engelli arkadaşlar da bir şeyler yapsınlar, saklanmasınlar. Kendilerinden utanmasınlar. Hepsi istedikleri her şeyi başarabilir. Ben bu işi maddi bir kazanç için yapmıyorum. İsteyen olursa veriyorum. Allah devlete zeval vermesin, maaşımı alıyorum. Engelli arkadaşlara örnek olmak istiyorum. Bir işletme açıp engelli arkadaşlara bu işi öğretip onlara kazanç kaynağı da sağlamak istiyorum. Tek diyeceğim hayata küsmesinler, hayat herkes için çok güzel.” dedi.
Cevat Söyler, 13 Haziran 2010 günü dönemin Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz’e Milli mücadelemizin kahramanı Seyit onbaşının tahtadan yaptığı heykeli hediye etmişti.
Engelli gazimiz Cevat Söyler’i bu ulvi davranışının tüm insanlara örnek olmasını diliyor, sağlıklı, başarılı uzun ömürler diliyoruz.