Ahmet Günaydın
Taşova Yerel Eylem Grubu Derneği 8 Kasım 2016 Salı günü saat 10.00’da İlçe Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonunda bir araya geldi. 9 Kasım günü tamamlanacak olan çalıştayın ilk gününde katılımın yüksek olduğu görüldü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı ve YEG Derneği Başkanı Kadir Aydoğan; “Önceliklerimizi belirlemek üzere buradayız yerel kalkınma stratejisi tamamlandıktan sonra projelerimiz hayata geçecek eski belediye binasında dernek binamız hazırlanıyor. ” Daha sonra söz alan LEADER yaklaşımı projesi uzmanı Orhan Polat LEADER’in açılımını anlattıktan sonra tüzükle ilgili bilgiler verdi. Daha sonra yönetim ve denetim kurulu üyelerine iki sayfalık anket formunu verdi. İlçe Tarım Müdürlüğü adına söz alan Engin Bolat ilçemizdeki tarımsal araziler, tüm canlı hayvan türleriyle ilgili 31.12.2015 tarihi itibariyle istatistiki bilgiler verdi. Daha sonra Çadır Restaurantta LEADER yaklaşımı tarafından katılımcılara öğle yemeği verildi.
YEG Derneği Başkanı Kadir Aydoğan, yönetim ve denetim kurulu üyeleri: Hasan Dikmen, Şensoy Özdemir, Gülhan Çakır, Mehmet Çal, Ahmet Günaydın, Yusuf Yücel, İlhan Önder, Tevfik Öztürk, Güllü Çakmak ve uzman Orhan Polat ilk gezi yeri olan Hüsnüoğlu köyüne hareket etti. Dazlı Kanyonunun doyumsuz güzelliği başta Orhan Polat ve yöreyi ilk defa gören katılımcıları adeta büyüledi.
Debisi ve eğimi ile Nisan-Haziran aylarında meşhur Fırtına Deresini andıran Dazlı kanyonunda bulunan Boladan çayında, Kano ve Rafting Federasyonu ile irtibata geçilerek rafting sporu yapılacak ortam oluşturulabilir.
Akdağ ve Buğalı dağlarındaki zengin ağaç çeşitlerimiz bölge insanlarına kamyonculuk ve kesim işçiliği noktasında katma değer sağlamış. Özellikle güney kesimde kalan Dazlı ormanları, 1960’li yıllardan beri hem kamyoncular için hem kesim ekipleri için gelir kapısı olmuş. O dar ve keskin virajlı stabilize yollarda Dazlı’dan orman envali taşıyan nakliyecilerimiz kelle koltukta ailelerinin geçimini sağlamıştır
Dazlı ; Haşmetli tepelerinde zengin ağaç türleri, Boladan çayı ile ilçemizin eşsiz bir köşesi Dazlı ve Ortaürgüp (Döner Taş) mezraları şimdilerde Hüsnüoğlu muhtarlığı olarak birleşmiş. Geç kalsa da Hüsnüoğlu’nda geçtiğimiz yıllarda kurulan Orman Kalkınma Kooperatifi faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek üyesi ve Hüsnüoğlu Muhtarlığı ile birlikte Orman kooperatifinin başkanlığını yapan Mehmet Çal bizleri eski kilisenin olduğu alanda ağırladı. Dazlı fasülyesinin patentini almak istediklerini söyleyen Çal, yetkililerden Dazlı barajı ve yayla turizmi için destek beklediklerini ifade etti. Dazlı ve Ardıçönü arasına kurulacak teleferik ile bölgenin Esençay Şahin yaylası ve boğalı dağlarındaki yaylalar ile birlikte bir turizm mermezi olacağını belirtti.
Son durağımız eski kasabamız Özbaraklı oldu. Yukarı Baraklı köyü Muhtar Rıfat Üstün bizleri köy meydanında ağırlarken, Mart ayına kadar bozulmayan nefis Baraklı üzümünden tattırdı. Burada toplanan çok sayıdaki vatandaşımıza Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneği Başkanı Kadir Aydoğan derneğin gayesini ve çalışmalarını anlattı. Uzman Orhan Polat, Yukarı Baraklı köyünün bir çok tarihi birikimi olduğunu vurguladı. Polat; ” Zindan, mağara , Baraklı kalesi, şelalesi, Alaca kilise ve eski İpek yolunun bu yöreden geçmesi bu köye farkındalık veriyor. Bu avantajların mutlak surette değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Dernek son olarak İlçemizin tek ahşap minaresi olan Aşağı Baraklı köyünü ziyaret etti. Hicri: 1302, Miladi: 1886 yılında yapılan ve ahşap sanatının zirve yaptığı camii ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırdı. Camii içi, dışı ve bahçesinin güzelliği ile mutlaka görülmesi gereken bir sanat eseri.