Amasya İtimat

40. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Hatırlamak Panelinde Konuştu

Yazarımız Yusuf Turan Günaydın Vefatının 40. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Hatırlamak Panelinde Konuştu
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) girişimiyle 25 Mayıs Perşembe günü Üniversitenin Güvercinlik Salonu’nda Rektör Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ve TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın açış konuşmalarıyla “Vefatının 40. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Hatırlamak” isimli bir panel gerçekleştirildi.
Panel, açılış konuşmaları sonrasında farklı temalar çerçevesinde yürütülen iki oturum ile devam etti. Sempozyumun Prof. Dr. Turan Karataş oturum başkanlığında yürütülen “Necip Fazıl Kısakürek’in Fikri Oluşumu ve Şiiri Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı ilk oturumunda Yusuf Turan Günaydın, Dr. Necmettin Turinay ve Prof. Dr. Mustafa Kurt konuşmacı olarak yer aldı.
Panel yöneticisi Prof. Karataş, konunun kronolojik akışı açısından ilk konuşmayı Yusuf Turan Günaydın’a verdi. Günaydın, Necip Fazıl’ın Bahriye Mektebi’nden hocası İbrahim Aşkî Bey’in hayatı ve eserlerinden bahsetti. 1873-1977 yılları arasında yaşamış bulunan İbrahim Aşkî Bey’in Necip Fazıl’ın edebiyat hocası olduğundan, derslerinde anlattığı tasavvufî edebiyat konularının Necip Fazıl üzerindeki etkilerinden söz eden Günaydın, Abdülhakim Arvâsî’den önce Necip Fazıl’ı tasavvufla ilk tanıştıran ve o zevki ilk tattıran şahsiyetin Aşkî olduğunu vurguladı.
İkinci konuşmacı Dr. Turinay, Necip Fazıl’ın Abdülhakim Arvasî ile münasebetini anlatarak şiirlerindeki tasavvuf neşvesinin kaynaklarına indi. Prof. Dr. Mustafa Kurt ise bir şair olarak Necip Fazıl’ı ele alarak sanatının boyutlarını sergiledi.
Sempozyumun Tolga Aydın oturum başkanlığında yürütülen “Bugünün Gençleri Necip Fazıl Kısakürek’in Kitaplarından Ne Anlıyor?” isimli ikinci ve son oturumunda ise Sudenur Cevizci, Elif Şener ve Alperen Karışmaz konuşmacı olarak yer aldı. Oturumlar sonrasında Necip Fazıl sergisinin gezilmesinin ardından program sona erdi.

Yorum Ekle