Amasya İtimat

20 yıllık mücadele sona erdi, İLÇEMİZE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ AÇILACAK

 

İlçemizin 20 yıldır mücadele ettiği ilçemizin en tabii hakkı olan Orman İşletme Müdürlüğü hakkımız nihayet teslim edildi.

10 Kasım 2019 tarih ve 1732 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazetenin 11 Kasım 2019 tarih ve 30945. sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Amasya’nın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında en büyük payı olan ilçemizde orman sınırı 1. 020.000 dekar olup, bu alanın % 65’i  ormanlık alana tekabül ediyor. Taşova, Destek, Boraboy ve 2013 yılında açılan Akınoğlu Orman İşletme şefliği sınırları içerisinde 663.000 dekar ormanlık alanımız bulunuyor olup, yıllık odun ham madde üretimi 65.000 M3 olan Taşova’mız yaklaşık olarak yıllık devlete 10 milyon lira gelir sağlıyor. Yine 63 köyümüzün yıllık yakacak odun ihtiyacı karşılanırken, onlarca kişinin kesimci olarak çalıştığı işçilere eğitim verilmekte olup, kesimcilere yıllık yaklaşık 3.500.000 TL ödeme yapılıyor.

Amasya Orman İşletme Müdürü Uğur Tamer Çelik’in Taşova Orman İşletme Müdürü olarak görevlendirildiği Müdürlüğümüze, Taşova merkez, Destek, Boraboy ve Akınoğlu Orman İşletme şefliklerinin yanısıra Kumluca ve Alçakbel-Karaağaç Orman İşletme şeflikleri eklenerek şeflik sayımız altıya yükseldi. 1 Ocak 2020’den itibaren müdür, müdür muavinleri, mutemet, memur, orman muhafaza memuru, hizmetli gibi bir çok personel hizmete başlayıp, orman envali ihaleleri artık ilçemizde yapılacak. Müdürlük hizmet binası Okullar caddesindeki ana binada hizmet verirken, şeflikler arka bölümdeki binada faaliyet gösterecek.

Orman İşleme Müdürlüğünün ilçemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İlçemize hayırlı olsun.

İLÇEMİZİN GÖRÜNMEYEN GÜCÜ: ORMAN

Amasya’nın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında en büyük payı olan ilçemizde orman sınırı 1. 020.000 dekar olup, bu alanın % 65’i  ormanlık alana tekabül ediyor. Taşova, Destek, Boraboy ve yeni açılan Akınoğlu Orman İşletme şefliği sınırları içerisinde 663.000 dekar ormanlık alanımız bulunuyor.

Yıllık odun ham madde üretimi 65.000 M3 olan Taşova’mız yaklaşık olarak yıllık devlete 9 milyon lira gelir sağlamakta. Yine 59 köyümüzün yıllık yakacak odun ihtiyacı karşılanıyor. 160 kişinin kesimci olarak çalıştığı işçilere eğitim verilmekte olup, kesimcilere yıllık yaklaşık 3.500.000 tl ödeme yapılıyor.

Orman idaresinin çalışmalarında kullanılmak üzere her yıl 8 km. yol yapılmakta ve bu yollardan diğer köylerimiz de faydalanıyor. Yayla ve piknik amaçlı olarak da kullanılan bu yollanın menfez, çakıllama ve bakımı için 600.000 tl harcama yapılıyor.

Orman köylülerimizin bir diğer geçim kaynağı olan mantar üzerine kayın mantarı deneme çalışmaları sürüyor. OR-KÖY tarafından orman köylümüzü kalkındırmak için süt sığırcılığı  ve güneş enerji sistemi için kredi veriliyor.

Nakliyecisi, kesimcisi, esnafına büyük faydalar sağlayan 4 işletme şefliğimizde Toplum Yararına Çalışma Proğramı çerçevesinde 15 kişi çalışıyor.

Orman alanının büyüklüğü ve 4’e yükselen işletme şefliği ile  fazlası ile hakettiğimiz Orman İşletme müdürlüğümüzün kurulmasını istiyoruz.

BİR DÖNEM TAŞOVA’DA, Orman: Dazlı: Kamyonculuk

Ahmet Günaydın

1960’lı yıllar, ilçe merkezi 3500 nüfusa sahip, köyleriyle birlikte 65 bin insanımız yaşıyor.

Pancar, tütün ve ormana dayalı ekonomik hayat. Bamya, Kiraz, üzüm, soğan, hububat, sebzecilik henüz çok yaygın değil.

O dönemlerde bir çok ilçede olmayan Tekel, Pancar ve Orman işletmeye ait şefliklerimiz var

.İnsanlığa zarar verse de ilçeye hayat veren tütün artık yok. Ama insanlarımız sigara içmeye devam ediyor ve sigara dünyada ekonomik alanda önemli bir pastaya sahip. Bir dönem 448 işçinin çalıştığı Tekel İşletme Müdürlüğü kapanmış. Son 5 yıldır dünya devi sigara tröstlerinin tütüne iyi fiyat vermesi ile bazı teknolojik gelişmeler bir kaç köyümüzü tütün üretimine yeniden sevk etmiş.

Pancarın ise kota ve yanlış uygulamalar nedeni ile üretimi yarı yarıya düşmüş. Ancan orman 10 yıllardır ilçemize hayat vermeye devam ediyor. Yeşil örtüsü ve bol oksijeniyle ilçemize ayrı bir görünüm veren orman,  ayrıca ekonomik alanda da büyük katkılar sağlıyor.

1951 yılında Yemişen mahallesi Okullar caddesinde tek katlı bir binada kurulan Merkez Orman İşletme Şefliği ve 1960’lı yıllarda kurulan Destek Orman İşletme Şefliği ile şeflik sayımız 2’ye yükselmiş. Bu yıllarda AlpaslanEsençay, Kavaloğlu, Kumluca gibi yörelerde kurulan toplu koruma birimleri zamanla lağvedilmiş. 1980’li yıllarda merkez ve Destek ve orman işletme şeflikleri modern binalarına kavuşmuş. Akdağ ve Buğalı dağlarındaki zengin ağaç çeşitlerimiz bölge insanlarına kamyonculuk ve kesim işçiliği noktasında katma değer sağlamış. Özellikle güney kesimde kalan Dazlı ormanları, 1970’li yıllardan beri hem kamyoncular için hem kesim ekipleri için gelir kapısı olmuş. O dar ve keskin virajlı stabilize yollarda Dazlı’dan orman envali taşıyan nakliyecilerimiz kelle koltukta ailelerinin geçimini sağlamıştır.

1980’li yıllarda tek Taşıyıcılar kooperatifinin 260 üyesi olan kamyoncularımızın kooperatif sayısı 2’ye çıkmış ama üye kamyoncu sayısı ise 65’lere düşmüştür.

Dazlı ; Haşmetli tepelerinde zengin ağaç türleri, Boladan çayı ile ilçemizin eşsiz bir köşesi Dazla ve Ortaürgüp (Döner Taş) mezraları şimdilerde Hüsnüoğlu muhtarlığı olarak birleşmiş. Geç kalsa da Hüsnüolu’nda geçtiğimiz yıllarda kurulan Orman Kalkınma Kooperatifi faaliyetlerini sürdürüyor. İlçenin kuzey kesimindeki köylerin TOKSOY önderliğinde bir orman kalkınma kooperatifi kurma çalışmaları devam ediyor.

Amasyamızın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında, en büyük orman emvaline sahip ilçemizin orman varlığı büyük etken teşkil ediyor. 2010 ve 2014 yıllarında kurulan Boraboy ve Akınoğlu orman işletme şeflikleriyle şeflik sayımız 4’e  yükselse de, “Hükümet denen çatık kaşlı zat”  hala Orman İşletme Müdürlüğü hakkımızı vermiyor.
İlçemizin kalkınmasını çok büyük etkisi olacak Orman İşletme Müdürlüğümüzün bir an önce teşekkül ettirilmesi için yetkililerden bıkmadan, usanmadan bu en tabii hakkımızı  talep etmeye devam edeceğiz.

Orman İşletme Müdürlüğümüz ve Huzurevimiz neden olmasın?

Sosyal Güvenlik Merkezi binası ve Toplum ve Aile Sağlığı Merkezi binası açılış için gün sayarken, Adliye Sarayı ise (hala kesinleşmiş değil) temeli atılacak diye bekleniliyor.

Bu üç önemli hizmet, zaten ilçemizde mevcut. SGK ve TASM yeni ve modern binalarında 2 aydan beri hizmet veriyor ama ilçemiz istihdamı için önemli bir katkı sağlamadı. Adliye sarayı da istihdama katkı sunmayacak ancak ileride adliyemizin kapanmasını önleyecek.

İlçemize yapılabilecek önemli hizmetlerin başında, ilimizin en fazla ormanına sahip ilçemize bir Orman İşletme Müdürlüğü kazandırabilmek geliyor. Merkez ve Destek Orman işletme şefliğine sahipken, 3 şeflik olursanız, işletme müdürlüğü açılır  deniliyordu. Boraboy ve geçtiğimiz yıl açılan Akınoğlu Orman İşletme Şefliği ile şeflik sayımız 4 oldu ama Müdürlüğümüzün açılması hala gündemde bile değil.

Tepe mahallesinde çamlar arasında panoromik sanatoryum olabilecek 7.000 m2 sağlık ocağımız eski tekel binasına taşındı.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir huzurevi için hala niye bekliyoruz?

YILLARDIR VERİLMEYEN HAKKIMIZ: ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

Amasya’nın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında en büyük payı olan ilçemizde orman sınırı 1. 020.000 dekar olup, bu alanın % 65’i  ormanlık alana tekabül ediyor. Taşova, Destek, Boraboy ve 2013 yılında açılan Akınoğlu Orman İşletme şefliği sınırları içerisinde 663.000 dekar ormanlık alanımız bulunuyor.

Yıllık odun ham madde üretimi 65.000 M3 olan Taşova’mız yaklaşık olarak yıllık devlete yaklaşık 10 milyon lira gelir sağlamakta. Yine 63 köyümüzün yıllık yakacak odun ihtiyacı karşılanıyor. Onlarca kişinin kesimci olarak çalıştığı işçilere eğitim verilmekte olup, kesimcilere yıllık yaklaşık 3.500.000 TL ödeme yapılıyor.

Bütün bu rakamlar ortada olmasına rağmen ilçemize hala Orman İşletme Müdürlüğünün kurulmaması gerçekten çok düşündürücü. Bir dönem işletme müdürlüğü kurulması için baz alınan üç şeflik sayımız dörde de yükselse de, ilgisizlik ve boş vermişlik nedeni ile bu en tabii hakkımızı alamıyoruz. Okullar caddesinde iki ayrı blokta faaliyet gösteren orman işletme şefliklerimizin Merkez ve Boraboy şeflikleri ön blokta yer alırken, Destek ve Akınoğlu şeflikleri arka blokta hizmet veriyor.

Üst katlarda yer alan 2 lojmanın boşaltılması halinde İşletme müdürlüğümüz anında hizmete geçebilecek durumda. Müdürlük kurulmasının ilçemize en büyük artısı hem personel ile gelecek nüfus ve özellikle ihalelerin ilimizde değil Taşovamızda yapılacak olması ile ülkemizin 81 vilayetinden ihalelere gelecek olanların bırakacağı sıcak para.

Yetkililerden yıllardır verilmeyen bu hakkımızın verilmesi için gayretlerini bekliyoruz.

 

Yorum Ekle