İlçemizde yaşayan Emsal Özdemir , Taşova –Erbaa D 100 karayolunda bulunan 20 dönümlük tarlada doğal ortamda kurduğu tavuk çiftliğinde tavuklar ot, papatya ve çiçek yiyerek organik yumurta üretimi yapıyor.
Bahçede gündüzleri gün ışığında ve otlarla beslenen tavukların doğal yumurta yapıyor. Şu an Ankara x cinsi soğuğa dayanıklı beş yüz yumutta yumurtlayan tavuk bulunuyor. Özdemir, ”Tavukların yumurtalarını günlük olarak aynı gün içinde henüz gün bitmeden tüketicilerle ulaştırıyorum. Günde sabah ve akşam olmak üzere yaklaşık 300 yumurta elde edip, kendi iş yerinde yumurta severler ile paylaşıyorum. Tavukların günlük sürpriz yumurtaları her gün gün içerisinde en az on beş-yirmi yumurtası oluyor. Yumurtalarımızın boyutunda her hangi bir eş değerlik sağlanamıyor. Kimi çok küçük kimi bu boyutlara da olaşabiliyor, çünkü bunlar doğal bir ortamda yaşadıkları için yumurta boyutlarını kendileri ayarlıyorlar.”
Tavuklar 20 dönümlük arazide özgür bir ortamda beslenen ve tamamen doğal yumurtalıklarda yumurta yapan tavuklar. Ev ekonomisine büyük katkı sağlıyor.Tavuklar gün içinde gün ışığı alan yeşil ortamda beslenmekte olup, doğal ortamda yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtaların tüketiciler tarafından yoğun talep ediliyor.
Emsal Özdemir; ”20 dönümlük araziyi tel örgü içine aldım. Bu araziyi parseller halinde ayırdım ve yonca ektim. Bir bölümünü yiyen tavukları diğer bölüme alıyorum. Tavukların açık havada yedikleri yonca ve çiçekler yumurtaya yansıyor ve kalitesini artırıyor, günde iki kez yumurta alımı yapıyoruz. Doğal ortamda yapılan tavukçulukta , tavuklar bütün streslerini atarak yumurta yapıyor. Ayrıca hayvanlara sevgi ile yaklaşırsanız inan bu da üretime yansıyor. Hayvanlar da bu sevginin karşılığını gerçekten veriyor. Yeri olan herkese bu işletmeyi tavsiye ediyorum. Mutfağımıza bir asgari ücret para giriyor. Köyde yaşayan vatandaşların özellikle yapmalarını tavsiye ediyorum. Tavuklarım bu yeşillikte , bol güneş alarak özgür dolaşarak yumurtluyorlar. Çiftlikteki tavuklar ile bizim tavuklarımızın yaşam alanı farklıdır. Bizim 500 tavuğumuz içerisinde yeteri kadar horozumuz da var yumurtaların organik olmasına katkı sağlıyor. Çiftlik tavukçuluğunda horoz yoktur. Sabah ve akşam topladığımız yumurtaları iş yerimizde ve marketlerde pazarlıyoruz. Yaptığım işten son derece memnunum “ dedi.