Amasya İtimat

ZEYTİN AĞACI

0
1502

S. Kürşad Günaydın

Taşova 1944 yılında ilçe olmuş ve nüfusu 1980’li yıllarda ise 60 bine ulaşmış bölgenin önemli bir ilçesiydi. O dönemlerde her köyünde nüfus yoğunluğundan dolayı köy okullarımız açıktı. Ancak 2007 yılından itibaren ciddi şekilde göç vermeye başlayan ilçemizde hem köy hem de ilçe merkez nüfusu ciddi şekilde erimeye başladı ve Taşova olarak kan kaybetmeye başladık.
Zaman zaman ilçemizin tekrar ayağa kalkması için bir takım girişimler yapılsa da bir sonuç alınamadı. Taşova ilçemizin sahipsiz bırakıldığı ve sorunları ile ilgilenilmediği halk arasında konuşulmaktadır.
İlçemizde Amasya Üniversitesine bağlı Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Okulun ilk açıldığı yıllarda öğrencilerin yurt sorunu sorulduğu zaman öğrenci sayısının yetersiz olduğu, öğrenci sayısının belli bir rakama ulaştığı zaman yapılacağı söyleniyordu. Şu an ilçemizde yaklaşık sekiz yüz civarında ülkemizin çeşitli illerinden öğrencilerimiz bulunmakta. Şimdilik öğrencilerimizin yurt meselesi geçici olarak Anadolu lisesinin pansiyonu kullanılarak giderilmeye çalışılıyor. Bir an evvel yeni bir öğrenci yurdu yapılması veya Anadolu Lisesi pansiyonunun Spor bakanlığına devredilerek Taşova Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) müdürlüğünün kurulması ve öğrencilerin barınması sorununun kesin olarak çözülmesi gerekmektedir. Öğrencilerin barınma sorununu çözmek adına bazı kurumlar sorumluluk almaktadır, ancak bir olumsuzluk olduğu zaman sorumluluğu kim alacak. Ülkemiz genelinde Yüksek okulların bulunduğu ilçelerde olduğu gibi biz de Taşova ilçemizde KYK müdürlüğünün kurulması ve Üniversite tercih formunda Taşova MYO karşısında (Yurdu bulunmaktadır) yazması ve daha çok öğrencinin ilçemizi tercih etmesi sağlanmalıdır.
Taşova’da bir türlü açılamayan ancak bizden daha küçük ilçelerde bile bulunan Fen lisesinin bir an evvel açılması ve çocuklarımızın ailelerinin yanlarında liselerini okumalarıdır. Her yıl yaklaşık iki sınıflık öğrencilerimiz dışarı gitmekte ve bunların bir kısmı ise uyum sağlayamadığı için geri gelmektedir. Bunun için öğrencilerimiz ve ailelerinin mağdur olmamaları için bir an evvel “Taşova Fen Lisesi”ni kurulması gerekmektedir.
Biraz öncede belirttiğimiz gibi ilçemizin ayağa kalkması için bazı girişimlerde bulunulmasına rağmen bir sonuç alınamadı. İlçemizin tekrar eski güçlü olduğu yıllara dönmesi için elimize gelen “ Açık cezaevi, AFAD Bölge deposu ve en önemlisi Organize Sanayi Bölgesi gibi önemli fırsatları ise iç siyaset çekişmesi yüzünden değerlendiremedik. Ayrıca irili ufaklı yatırım yapmak isteyen girişimcileri ise saymıyoruz.
Taşova OSB çalışmaları dönemin Amasya Valisi Osman Varol döneminde başlamış ve daha sonra Mustafa Masatlı, Yılmaz Doruk ve şu an Vali Önder Bakan ile devam etmektedir. Bizler ilçemizin geleceği olan bizlere yeni bir hayat verecek olan Taşova OSB’nin bir an evvel kurulmasını istiyoruz.
Öncelikle ilçemizdeki tüm siyasi parti yetkilileri ve önde gelen akil insanların küçük şahsi hesapları bir kenara bırakıp, senin partilin benim partilim, şu grup bu grup derdini bırakıp amacımızın Taşova’nın bir an evvel ayağa kalkması ve çocuklarımızın gurbete gitmesinin engellenmesi olmalıdır.
Tüm ilçe olarak hep beraber kendimize gelip birlikte ayağa kalkmalıyız, yoksa her geçen gün çok şey kaybetmeye devam ediyoruz. Acaba bazıları Taşova büyümesin bu kadarı bize yeter, biz bu nüfusu rahatlıkla idare ediyoruz, yoksa büyüdüğümüz zaman kontrol edemeyiz mi diye düşünülüyor. Tüm önemli mevkilerde bulunan kıymetli insanlarımız üzerimizde bulunan ölü toprağını atalım ilçemize ve geleceğimiz olan çocuklarımıza iyi bir yaşanabilir bir Taşova ve gelecek bırakalım.
Son olarak Tüm siyasi ilçe başkanlarımıza ve önde gelen akil insanlarımıza teklifimiz ilçemiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Millet Bahçesine birlikteliğin başlangıcı olarak büyükçe bir “ZEYTİN” ağacı dikerek ayağa kalkmanın ilk fitilini ateşlemek.
Kısacası Taşova olarak ya hep birlikte ayağa kalkacağız ya da hep birlikte !…..

Yorum Ekle