Amasya İtimat

Yumurta donasyonu nedir?

0
83

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Yumurta Donasyonu” hakkında bilgiler verdi;

Yumurta donasyonu (yumurta nakli), kendi yumurtaları ile gebe kalamayan kadınlara, hamilelik sürecinin doğal yollarla başlaması için farklı bir kadın donörden yumurta transferi yapılmasıyla gerçekleşen tedavi yöntemidir. Bazı kadınlar, hamileliğe herhangi bir engel olmaması halinde gebe kalmaya biliyorlar. Bazen ise genetik sebeplerden dolayı kadınlar için gebelik mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, yumurta donasyonu yöntemini tercih edebilirler.

Yumurta donasyonu işlemi sırasında, sağlıklı donörlerden alınan yumurtalıklar, baba adayından veya sperm bağışçısı ndan alınan spermlerle döllenerek, embriyo oluşu sağlanır. Hazırlanan bu embriyolar, anne adayının rahmine tüp bebek yöntemi ile yerleştirilir ve sürecin sorunsuz ilerlemesi halinde hamilelik gerçekleşir. Bu işlem yumurta donasyonu (yumurta nakli) olarak da adlandırılmaktadır.

Detay için: Yumurta donasyonu nedir?

Yumurta donasyonu tedavisi nasıl uygulanır?

Yumurta donasyonu tedavisinde uygulanan prosedürler, tüp bebek tedavisinde uygulananlar ile aynıdır. Yumurta donasyonu işleminin aşamaları şu şekilde belirtilmiştir;

  • Donör seçimi: Yumurta donasyonu tedavisi yaptırmak isteyen kadınlar, çevresinden uygun bir kişinin yumurtalıklarını alabileceği gibi, tanımadıkları bir kişinin yumurtalıkları da tedavide kullanılabilir.
  • Donörün hazırlık aşaması: Yumurta donasyonu işlemi için öncelikle donörün yumurtalık sayısının yüksek olması ve sağlıklı olması gerekir. Bu süreçte donöre, yumurtalıkların geliştirilmesi için bazı tedaviler uygulanır ve ilaçlar verilir. Anne adaylarına bu süreçte herhangi bir işlem yapılmaz.
  • Anne adayının tedaviye hazırlanması: Donörde olduğu gibi anne adaylarında da yumurta donasyonu için hazırlık süreci vardır. Anne adaylarının rahim iç zarı, gebelik için hazır hale getirilmelidir. Yumurta transferi gerçekleştirilecek anne adayının rahmi gebeliğin gerçekleşmesi ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ilaçlarla hazır hale getirilir. Donör ve anne adayının hazırlık süreçleri eş zamanlı olarak gerçekleştirilir.
  • Baba adayından sperm alınması: Yumurta donasyonu tedavisinin başarılı sonuç vermesi için sağlıklı yumurtaların, yumurtlama sürecinin ardından embriyo oluşumu için gerekli olan sperm erkek adaydan mikroenjeksiyon yöntemi ile alınır.
  • Döllenme süreci: Donörden alınan yumurta hücresi ile erkek adaydan alınan sağlıklı sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Oluşan embriyolar, taze olarak kullanılabileceği gibi dondurularak daha sonrada kullanılabilir.
  • Embriyo transferi: Döllenme sonucunda oluşan sağlıklı embriyolar, 4-5 gün içerisinde anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyoların, rahme tutunması gerçekleşirse, 10-15 gün içerisinde gebelik olup olmadığı anlaşılır. Gebe kalınması halinde süreç normal hamilelikle olduğu gibi ilerler.

Yumurta donasyonu kimlere uygulanır?

Yumurta donasyonu, doğurganlık yeteneği olan kadınların hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde başlaması için, donör olarak adlandırılan yumurta bağışçısının sağlıklı yumurtalıklarının kullanıldığı hamile kalma yöntemidir. Yumurta donasyonu ile hamile kalanlar, süreci normal hamilelik süreci gibi takip edebilirler. Peki hangi kadınlara yumurtalık donasyonu yapılır?

  • Yumurtalıkları olmayan veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle alınmış olan kadınlarda,
  • Menopoza girmek ve erken menopoz halinde,
  • Kadının yumurta üretiminin son bulması veya yumurta üretmesi,
  • Kadında, genetik yolla bulaşan hastalık bulunması,
  • Anne adayının yumurtalıklarının işlevsiz olması,
  • Anne adayının yumurta geliştirici ilaçlar kullanmasına rağmen, verimli sonucun alınamaması,
  • Yumurta rezervi ve kalitesi yeterli olmaması halinde,
  • Genetik hastalığın, çocuğa geçmesini istemeyen anne adayları için de yumurta donasyonu işlemi yapılabilir.

Yumurta donasyonunda hamile kalma olasılığı nedir?

Yumurta donasyonu, normal yollarla hamile kalamayan kadınların tercih ettiği bir yöntemdir. Yumurta donasyonu tecrübesi olan kliniklerde, alanında uzman doktor ekibin uyguladığı yumurta donasyonu işlemi büyük oranda başarıya ulaşmaktadır. Yumurta donasyonu yöntemi ile hamile kalma olasılığı %85 gibi yüksek bir rakam olarak hesaplanmıştır. Bu ve benzeri tedavilerde başarı pek çok etkenle değişebilir. İşlemin uygulanacağı klinik, doktorlar, hastanın varsa daha önceki gebelik geçmişi, tedavi geçmişi, kısırlık geçmişi ve benzer durumlar karşısında yumurta donasyonu işleminin başarı oranı farklılık gösterebilir.

Yumurta donasyonunda başarı elde etmek için yapılması gerekenler

Yumurta donasyonu, hamile kalamayan kadınlar için en iyi çözümlerin başında gelir. Bu işlem uğraşlı ve sabir isteyen bir süreç olup, başarılı olması için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlar şu şekildedir;

  • Öncelikle çiftler bu sürecin farkında olmalı ve sabırlı davranmalıdır.
  • Yumurta donasyonu işleminin başarılı sonuç vermesi için tıp merkezi ve doktor seçimi önemlidir.
  • Doğru test ve tahlillerin yapılması gerekir.
  • Anne adayının daha önce tedavi geçmişi varsa, tedavide uygulanan işlemlerin raporu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
  • Doğru teşhis ve doğru analizler karşısında yumurta donasyonu işleminin başarı oranı oldukça yüksektir.

Yumurta donasyonu fiyatları

Yumurta donasyonu araştırması yapan kişiler, Türkiye’de yumurta donasyonu var mı yok mu, yumurta donasyonu fiyatları nelerdir gibi sorulara yanıt ararlar. Öncelikle yumurta donasyonu belli başlı ülkelerde yapıldığını ve Türkiye’de yapılmadığını belirtmek gerekiyor. Bununla beraber yumurta donasyonu fiyatları; hangi ülkede yapıldığında, sağlık kurumunun fiyat politikasına, doktorun uzmanlık derecesine ve hastaya uygulanacak tedavi sürecine bağlı olarak değişir. Bu nedenle her çift için yumurta donasyonu fiyatları farklılık gösterebilir. Bu noktada esas belirleyicilerin başında işlemin uygulandığı ülke gelir. Çiftlerin farklı ülkeleri tercih etmesi halinde, seyahat ve kalacak yer masrafları da yumurta donasyonu fiyatlarına eklenerek toplu hesaplama yapmak faydalıdır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Yorum Ekle