Amasya İtimat

YKS TOPLANTISINDA 4 KÖY ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİ İSTEDİLER

0
486

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliğince finansmanı sağlanan IPARD Programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Yerel Kalkınma Stratejilerinin Hazırlanmasına Teknik Destek Projesi” çerçevesinde Amasya, Ankara, Çanakkale, Çorum, Denizli, Erzurum, Diyarbakır, Kastamonu, Manisa, Ordu, Samsun ve Şanlıurfa olmak üzere 12 ilde uygulanan Yerel Kalkınma Strateji planı çalışmaları  Kumluca (Buladan) köyünde Buladan çayı çevresindeki dört köy ile devam etti.

30 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan LEADER yaklaşımı, sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerel aktörlerin kalkınma sürecine dahil edilmesini sağlayarak oluşturulan Yerel Kalkınma Stratejilerinin onaylanmasından sonra muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları makul projelerin kabul görmesi sonrasında 1000-5000 Euro karşılıksız hibe desteği sağlanacak.

Toplantıda; Amasya’nın Orman Bölge Müdürlüğü olmasında orman varlığı ile en fazla ormanı olan ilçemizde neden bir orman sanayi olmamasının gündeme gelirken, 27 Kasım 2018 Salı günü Saat 19.30’da Kumluca Köy konağında başlayan toplantıya; YKS Saha Ekibinden Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Turan Yalçın, Taşova Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlama ekibinden YEG Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf  Yücel, dernek Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Günaydın,  Taşova  Karadeniziller Derneği Başkanı Adem Atasoy ve yönetimi,  Kumluca köyü Muhtarı  Mustafa Coşkun, Hüsnüoğlu köyü Muhtarı ve YEG Derneği Yönetim Kurulu üyesi  Mehmet Çal,  Tekpınar (Kıranürküt) köyü Muhtarı Haydar Pınar, Ardıçönü köyü Muhtarı Selahattin Yılmaz ve dört köyden üreticiler katıldılar.

Toplantıda hazır bulunan katılımcılara anket formları dağıtıldı. Konu ile ilgili Ahmet Günaydın, YEG’in kuruluş yapısını, gayesini açıklarken, Yusuf Yücel YKS sürecini anlattı. Söz alan muhtarlar ve üreticiler bölgenin orman ürünleri yönünden zengin bir yöre olduğunu ve 4 köyün ortak faydalanabileceği palet, kazma-kürek sapı ağaç çay kaşığı, kürdan gibi mamüllerin imalatının yapılacağı bir fabrika kurulmasını istediler. Daha sonra söz alan köy muhtarları ve üreticiler karşılaştıkları sıkıntılar ve köyden kente göçün azaltılması konusunda görüşlerini bildirdiler.

Yorum Ekle