Amasya İtimat

YETKİLİLERİN DİKKATİNE, IRMAĞIMIZ GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR!…

0
1860

Mayıs aylarında adeta  havadaki kuşu kaparcasına coşkun akan Yeşilırmak acınacak durumda.

Yolaçan-Mülkbükü köyleri arasında yaptığımız tespitlerde, 2-4 metre derinliğinde bulunan ve bol bol yayın ve sazan balığı avlanan ırmak yatağında derinlik 1 metreyi geçmiyor ve zemin tamamen lığ ile kaplı. Irmağın genişliği bazı bölümlerde 6 metreye düşüyor, bazı bölümler göl haline gelmiş ve yüzeyden değil tabandan akıyor.

Konu ile ilgili bir uzman büyüğümüzün son derece çarpıcı açıklamalarını yazıyoruz.

”Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun Yeşilırmak üzerinde çalışmasına izin verdiği Hidro Elektrik santralleri ülkemiz için Elektrik üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Ancak  ÇET (Çevre Etki Değerlendirme) raporlarında göremediğimiz santralın göl alanlarında biriken çamur, ince kum gibi atıklar çeşitli zamanlarda kapak altından ırmakta salınmakta ve balıkların yaşam alanları ve yatak çamurla kaplamakta balıklar nefes alamamakta zaman zaman ilçemizden geçen ırmakta maalesef balık ölümleri gerçekleşmektedir. Yaptığım Yeşilırmak gözlemlerimde, bırakılan can suyu da çamurdan geçtiği için balık hareket edememektedir. Yetkililerden Taşova halkı olarak göl alanlarının taşınarak temizlenmesi, suyun taşkınlarda kapak üstünden bırakılması, Yeşilırmak’ın şu mevsimde balık yumurtlama sezonunda 10 gün özgür bırakılması, balık geçitlerinin temizlenmesi talebimizdir.”

Umarız yetkililer ırmağımızın bu kurtuluş reçetesini dikkate alırlar.

Yaklaşık 4 yıl önce 29 Mayıs 2016 günü ırmağın taşması ile ilgili yaptığımız haber ve fotoğraflar:

IRMAK KUŞU KAPIYOR

”21 Mayıs 2016 gününden beri düzenli bir biçimde yağan ve özellikle 27-28 Mayıs ünleri sabaha kadar süren yağışlar Yeşilırmak’ı iyice coşturdu.

Kocayar mevkiinden itibaren yer yer  Devlet Su İşleri”nin yaptığı seddeleri yıkan yağışlarla kabaran ırmak DSİ iş makinalarının yanına yaklaştı.

Irmak yüzeyi plastik, köpük, pet şişe çalı çırpı, odun ağaç ve hayvan leşlerini hızlı bir şekilde Hasan Uğurlu barajına taşırken, adeta havadaki kuşu kapıyor.

Sanayi köprüsüne takılan derinlik ölçüm cihazı ilk kez 2.80 santimetreyi gördü.”

 

Yorum Ekle