Amasya İtimat

YEM YUMURTA OLAYI

0
1160

YEM YUMURTA OLAYI
Ömer CELEP
Bizde çok bildik bir deyim var. “Başka yerde yemleniyor, başka yere yumurtluyor, yemlendiğin yere yumurtla” gibi şekilleriyle ifade ediliyor olmasına rağmen ortak anlam olarak; vefalı ya da vefalı olunması amaçlanan vurgulamalarda kullanılan bir deyimimizdir. Ayrıntısına girmeye gerek yok. Deyimin anlam çemberi içine almak istediğimiz konuyu arz edelim.
Taşova’mızdaki sohbetlerin en belirgin konusu; “İstihdamı nasıl artırabiliriz” olduğunu hepimiz bilir ve çeşitli çıkış yolları konuşuruz. İstihdam artırmada çare makamı hiç şüphesiz ki iktidardır. Gerek yerel yönetimler ve gerekse kamu yöneticileri de iktidarın yasal kararlarının uygulayıcılarıdır.
Geçenlerde bir sohbet sırasında idari makam sahibi bir kardeşimiz çok çarpıcı bir tespitte bulundu.
“Taşova’da görev yapıp da Amasya’ya, Erbaa’ya, hatta Ladik’e gidiş geliş yapan kamu görevlilerinin sayısının yaklaşık seksen civarında” olduğunu söyledi.
Bunun anlamı kaba hesapla yaklaşık üç yüz kişilik bir istihdam demektir. Yüzer nüfuslu üç köy anlamına gelir. Maliyet hesaplarını çıkarırsak ve her görevlinin her ay iki bin lira tükettiğini varsayarsak; aylık yüz atmış bin, yıllık ise 160×12=1.920.000 TL. tutar.
Hesabın ilerisine gerek var mı bilmiyoruz. Bu, işin maddi boyutu… Ya bir de kültürel, bilimsel, sosyolojik boyutunu düşünürseniz içinden çıkmak için sanırız bir hayli terlememiz gerekecek.
Gördük ki, Taşova’mızda bir sorun daha oluşmuş.

Sadede gelelim. Geliş gidiş yapan bu görevlilerimizin kendilerine göre gerekçeleri olabilir. Ama gerekçelerini şartlarını ve kendilerini görev yaptıkları yere göre denkleştirmeleri gerekmez mi? Bu uygulamaların yasal bir yaptırımı yok mu? Bizi yöneten amir ve yetkiler bu sorumsuzluğa, bu aymazlığa ve gidişata “DUR!” demeliler diye düşünüyoruz. Evet bu uygulama ilçemizde artık tam bir sorun halini almıştır. Sorunlara çareyi yaptırım gücü elinde bulunanlar bulacaktır. Çaresi elbette vardır ve var olan o çare uygulanmalıdır.
Hiçbir sorun, ötelenerek, ertelenerek çözülmez. Yerinde ve zamanında çözülür. Sorunlar ertelendikçe derinleşir ve zaman içinde sosyal bir yara haline gelir, çözümsüzlüğe ulaşır.
Biz genelde millet olarak sorun çözmeyi değil de sorunun kaynağını suçlamayı severiz. Nedir efendim? Önceden de böyle yapıyorlardı. Tamam da önceden sorun değildi belki ama şu anda sorun halini almış vaziyette ve artık buna çareyi biz bulmak zorundayız.
Anlattıklarımızı başta söylediklerimizle birleştirirsek çıkacak sonuç şu olmalı.
Taşova’da yemlenip de başka yerlere yumurtlamak doğru değildir.
Şunu da açık fikirle belirtelim, sözlerimiz hakaret içermez. Deyimler bir bakıma irsal i meseldir. (Örnek gösterme) Meram anlatmada yardımcı unsur olarak değerlendirilmelidir.
Yaptırım gücünü elinde bulunduranlar bilmelidir ki yumurtayı dik tutmanın da yolu vardır. Evet, eğer yumurtayı dik durdurmak isterseniz onu vurarak yani kırarak dik durdurabilirsiniz.
Yemlediğimiz tavukların yumurtasını yemeyi istemek herhalde hakkımızdır.

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz