IPARD III programının başlaması ile Leader tedbiri çağrı kapsamında Taşova Yerel Eylem Grubu Derneği Yerel Kalkınma Stratejisi hazırlama çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Tabandan tavana yaklaşımla hazırlanan yerel kalkınma stratejisi ile ilgili 15 Mayıs 2025 Perşembe günü öğleden önce muhtarların, öğleden sonra kadınların görüş ve önerilerini alındığı odak toplantıları gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı ve Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) Başkanı Ömer Özalp, muhtarlara yönelik olarak gerçekleştirilen “Yerel Kalkınma Stratejisi” konulu yapılan odak toplantısının açılış konuşmasında, ilçemizin kalkınmasına yönelik hedefler ve stratejik adımlar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak yerel yönetimlerin iş birliğiyle sürdürülebilir kalkınmanın önemine dikkat çekti. Katılımcı muhtarlara sürece verdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden Başkan Özalp, birlikte çalışarak Taşova’nın geleceğini şekillendirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Daha sonra söz alan YEG Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Günaydın;
“Her köyümüzün ayrı bir hikayesi var. Merkezinde tarihi eserler olmasa da Taşova gerçekten çok güzel bir coğrafya üzerine kurulmuş. Yukarı Baraklı‘nın 2000 yıllık zindanları, tarihi kalesi ve Baraklı şelalesi, Aşağı Baraklı‘da 140 yıllık ahşap cami, Andıran köyündeki yeraltı sarnıcı ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde seracılığa uygun mümbit topraklar bulunuyor. Tatlıpınar mağarası, Karsavul‘da Roma dönemine ait hamam, Gürsu göleti ve Kadran, Şeyhli‘de Şeyh Mehmet Abdal türbesi ile kadın ve erkeklerin ayrı defnedildikleri kabristanlık Alparslan Müze ve göz mevkii, Geydoğan’da hem Selçuklu komutanı ve şeyh Doğan Baba türbesi, Uluköy, Mülkbükü, Andıran üçkeninde tescil edilmiş ancak tahrip olmuş 8500 yıllık Kabayar höyüğü, Güvendik Köyü‘nde Beşoluk mesire yeri, Uluköy Sinanpaşa Hamamı, Kurşunlu Camii ve barajı Belevi’de Akpınar Tesisleri, Çaydibi Kapıağzı Göleti ve geçmişteki el sanatları kilim dokuması, Akınoğlu Göl Gazinosu ve Seydi Vakkas Hazretlerinin türbesi, Gökpınar‘da 1800 yıllık Nekropol (ölüler şehri), Elmakırı‘da 1950’lerde kurulu bulanan un fabrikasının yeniden ortaya çıkarılması (Samsun Limanına Yeşilırmak üzerinden gemilerle un sevk ediliyordu) yine Yeşilyurt köyünde bir dönem kiremit imalatı yapılan sahanın projelendirilmesi, Çakırsu köyünde Yunus Baba türbesinin onarımı, Esençay Şahin Yaylası ve eski hamamının gün yüzüne çıkarılması, Boraboy Gölü ve köyde Bizans döneminden kalan hamamın ortaya çıkarılması, Dörtyol köyündeki Roma döneminden kalan hamamın tadilatı ve angajman sahasında mandacılık için proje, Dereköy köyündeki organik Amasya elması üretiminin artırılması yine Güvendik köyündeki şahıs mülkiyetinde bulunan alana RES (Rüzgar Elektrik Santrali) projesinin yapılması, Destek yaylaları ve yoğurduyla, snap elmanın tüketiciyle buluşturulması, Kızgüldüren‘deki Kazova cinsi üzümün kalitesi bozulmadan üretiminin artırılması için proje yapılması ve köy arazi içerisindeki kilisenin onarımı, Ballıca ve Dereli Köyündeki piknik alanlarının projelendirilmesi ve tarihinin araştırılması konuları bu kapsamda değerlendirilmelidir. Özellikle Yeşilırmak nehri kenarındaki Çılkıdır, Gemibükü, Dutluk, Yolaçan, Mülkbükü, Andıran, Dörtyol, Çambükü, Karabük Ilıca, Yenidere ve Durucasu köylerinde Tarla balıkçılığı teşvik edilmeli D” şeklinde konuştu. D100 kenarındaki güzergahta YEG Derneği projeleriyle reyonlar kurulmalıdır” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan YEG Derneği Müdürü Gülhan Çakır, süreç boyunca yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler vererek yeni dönemde IPARD 3 ile ilgili teknik detayları anlattı.
KADINLAR TOPLANTISI
Öğleden sona saat 14.00’de aynı salonda bayanlara yönelik toplantının açış konuşmasını Belediye Başkan Yardımcı Yardımcısı Zihni Uysal yaptı, ”Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) yönetimi ile birlikte, kadınlarımıza yönelik gerçekleştirilen “Yerel Kalkınma Stratejisi” konulu odak toplantısında ilçemizin hanım kardeşleriyle bir araya geldik. Şimdi Ahmet Günaydın sizlere YEG konusunda bilgi verecek” dedi. YEG Yönetim Kurulu üyesi Günaydın kuruluşundan bugüne süreci anlattı.
YEG Derneği Müdürü Gülhan Çakır, Ipard 2 dönemi yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler vererek yeni dönemde IPARD 3 ile ilgili teknik detayları anlattı. S. S. Taşova Kadın Kooperatifi Başkanı Özlem Genç söz alarak kooperatifin faaliyetlerini açıkladı.