Amasya İtimat

“Yedinci Şehir” Yazarının Anısına…

0
631

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”’i İstanbul, Konya, Erzurum, Bursa ve Ankara’yı anlatır. A. Turan Alkan “Altıncı Şehir” de tutkunu olduğu Sivas’ı anlatır.
Ve “Yedinci Şehir”,  Altıncı Şehir’de doğup büyümüş bir yazar, ömrünün son on yılını geçirdiği toprağa, aldıklarının karşılığını vermek için Şair, Hikayeci, Romancı, öğretmen Özkan Yalçın tarafından yazılmıştır.
Özkan Yalçın kitabının ilk sayfasına şehrin yerlilerine yürek burkuntusu veren bir cümle yazmıştır.
“Ve
Amasya
O şehirdir ki
Orda
Doğmak kadar
Ölmek de
Saadettir”

Nerelisin sualine eskiden tek kelimelik cevaplar verilirdi. Doğduğumuz yer…
Annem babam şuralı, ben şurada doğdum, çocukluğum şurada geçti, üniversiteyi şurada bitirdim diyerek parçalanmış bir hayatın anlatıldığı zamanımızda, Sivas’lı bir yazarın şehrimize sevdasını anlatan bu kitabı okuyan Amasya’lı Özkan Yalçın’ı unutabilir mi?…
Yazar Mustafa Miyasoğlu 2000 yılı Mayıs ayı Türk Edebiyatı dergisinde “Yedinci Şehrin Şairi” adıyla kaleme aldığı yazısında Özkan Yalçın için;
“Her şehir böyle duyarlı ve vefalı bir şaire kolay kolay sahip olamaz. Yahya Kemal İstanbul’a nasıl tutkunsa, A. Turan Alkan Sivas’a nasıl tutkuyla bağlıysa, Özkan Yalçın da Amasya’ya öyle bağlıydı.” diyordu.
Özkan Yalçın, Hızır Ovacık’la yaptığı röportajda şiir görüşünü şöyle dile getiriyor:
“Şiir sudaki köpük. Sabundan değil, suyun çağıltısından gelen. Akış tabii ve lirik olacak. O derece akan su da milletin dili. Bu çıkışla şiir, kelimenin kıyama duruşu, şahlanışı, haykırışı. Şiir dilin aşk hali… Dil, bıyıkları yeni terlemiş bir delikanlı olmalı ki, aşka dursun. Aşka dursun da gönüm tohumu çatlasın…
Şiirde düşünce vardır, ama şiir kitabı felsefe forması değildir.Şiirde din vardır, ama şiir ilmihal değildir. Astronotun işi aya çıkmak, şairin görevi ayı sevgilinin yüzüne taşımak…Herkes kendi işine, şair şairliğini bilsin!…
Hece ve serbest veznin değişik örnekleriyle şiir dilini ustaca kullanan şairin dünyasını;
“Pervaneye perva ne Delidir gönlü şairin” dizeleri ne güzel anlatmış.
Özkan Yalçın hocamızın Yedinci Şehir adlı kitabını Amasya’da bir kitapçıdan almıştım. Zevkle okudum. Okuduğum kitapları bitirdikten sonra ilk sayfalarına kitabı okuduğum tarihi ve yeri yazarım. Yedinci Şehir kitabının ilk sayfasına da şöyle yazmışım.
17 Mart 2002- Amasya
İlahi bir tesadüf Özkan Yalçın Hocamızı da 17 Martta kaybetmişiz…
Biz A. Turan Alkan’ın Altıncı Şehirde anlattığı nesiliz.
“Benim kuşağım, o dayanılmaz “değişme” fırtınasından önceki son sükunet devrini yaşayabilmiş olması bakımından son şanslı nesildir dediği nesil. Sosyal değişmenin ve şehirleşmenin giderek daha az zaman aralıklarında dev adımlar attığı “gelişme” sürecinde, ellili yıllarda doğanlar, neredeyse bir vaka-nüvis kadar tarihi gözlemlerde bulunabilme şansına erişmişlerdir.”
Biz edebiyattan lezzet bulanlar, şehirleri, şehrin tarihine tanıklık eden binaları, mekânları ve orada yaşayan güzel insanları anlatan yazarları unutmuyoruz.
1998 yılında genç yaşta kaybettiğimiz Yedinci Şehrin yazarını ölümünün 10. yılında rahmetle ve sevgiyle anıyoruz.

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz