Ahmet Günaydın
Ciddi manada küçükbaş hayvan varlığının bulunduğu ilçemiz köylerinde yaylaya çıkmak için en uygun zamanı bekleyen Esençay’ın küçükbaş hayvan yetiştiricileri eski hesap Mayıs’ın 6’sı olan 19 Mayıs 2024 günü yaylaya çıktılar.
Bilindiği gibi yayla olarak rakımı yaklaşık 2000’i bulan Cami Tepesini sınırlarında barındıran Sakarat dağlarının eteklerindeki Boğalı yaylası Taşova’nın en fazla tercih edilen yaylası.
Boğalı’; Amasya merkezin köyleri Yuva, Beldağ gibi diğer köylerin yanısıra Erbaa’nın Koçak, Karaağaç Akkoç gibi köylerince ve ilçemizin Tekke, Belevi, Geydoğan, Dereli, Ballıca Şahinler Esençaylı sürü sahipleri tarafından yazları mesken tutuluyor.
Akdağ’ın eteklerinde ve Ladik sınırları içerisinde de ilçemiz merkez ile bağlı bazı köylere ait obalar bulunuyor.
Yayla denilince aklıma Andıranlı merhum Bekir (emmi) Yıldırım’ın meşhur sözleri gelir. Galip Temiz ile yaptığı tatlı tartışmalarda. ”Çocuğum delisin sen, İt bile it iken yayla zamanı geldiğinde koyunun en önünde gider ki, bir an önce sinekten sıcaktan kurtulmak için.”
Atalarımızın yayla göçü için ideal zaman olarak seçtiği eski hesap ”Mayıs yedisi” tarihi son derece önem arzediyor.
Ankara Esençay Köyü Gönüllüleri Derneği kasaba halkının yayla göçü için güzel bir paylaşım yapmış:
”ESENÇAY BOĞALI YAYLASI
Geldi yine bizim oraların yayla zamanı köyümüzün koyunları 19 Mayıs Pazar itibarıyla Boğalı yaylamıza çıkmışlardır. Tüm köylülerimize hayırlı bol bereketli bir yıl dileriz.”
Habere katkılarından dolayı: Ankara Esençay Köyü Gönüllüleri Derneği Başkanı İlhami Arslan ve Ballıca (Darma) köyü Muhtarı Çağatay Önder’e teşekkür ederiz.