Ahmet Günaydın
İsterseniz ”Demiryolu Rüyamız” adlı dosyamıza Taşova’dan 13 yıl sonra 1 Eylül 1957’de kurulmasına rağmen Suluova’nın ilçemizi yaklaşık dörde nasıl katladığını anlatarak başlayalım.
Kuşkusuz bunda en büyük etken Sultan Reşat zamanında Orta Avrupa’yı ve Karadeniz’i Basra Körfezi’ne bağlamak amacıyla hattın yapımına 1911 yılında başlanmış, 1. Dünya Savaşı nedeni ile yapımına ara verilmiş olup, Demiryolu ve İstasyon binası Fransızlar tarafından yapılmıştır. 1924 yılında yeniden başlatılan hat çalışması 1927 yılı 21 Kasım ayında tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Suluova’nın diğer ucunda bulunan Hacıbayram İstasyonu 1934 yılında hizmete açılmıştır.
Suluova’da Demiryolunun bulunması, 1952 yılında Amasya Şeker Fabrikasının Suluova’ya kurulmasına vesile olmuş ve Suluova’nın 5 yıl sonra ilçe olmasını sağlamıştır.
Taşova Gazetesi Tarih: 11 Ocak 1973 Perşembe Sayı:94
52 yıl önceki haberimiz: ”TAŞOVA’DAN DEMİRYOLU GEÇECEK”
”Gayrıresmi kaynaklardan öğrendiğimize göre ilçemizden demiryolu geçecektir.
Samsun’a bağlı Tekkeköy’de kurulan (Tekkeköy 15 yıl sonra 1988’de ilçe oldu) Azot ve Bakır fabrikalarından sonra Yeşilırmak üzerinde yapımına geçilen Ayvacık Barajını takip ederek Boğazkesen, Andıran (Umutlu) , Uluköy, Mülkbükü hattından geçecek demiryolu, Taşova’dan Amasya’ya bağlanacaktır.
İlçemizde 25 sene önce söylenti halinde dolaşan Demiryolu hattı, Amasya-Ladik-Samsun arasının çok yüksek olması nedeniyle lokomotiflerin düz hatta tükettiğinin 2-3 misli yakıt tüketmesinin doğurduğu bir zorunlulukla dümdüz olan Amasya-Taşova-Uluköy-Ayvacık hattı demiryoluna kavuşacaktır.
Öğrendiğimize göre projesi yapılan hattın döşeme işine başlanacaktır.”
Demiryolu hattı ile ilgili geçtiğimiz yıllarda ilçemize bağlı Ilıca köyü civarında bir teknik heyetin keşif ve ölçüm yaptıkları iddiası heyecan uyandırmıtı.
Babası Amasyalı annesi Hacıbeyli özde Taşova sevdalısı sitemiz adına sosyal medyada Taşova adı geçen bütün konuları tarayan ve gazetemize büyük katkılar sunan Gönüllü muhabirimiz Serkan Kalpak kardeşimiz yine Taşova’da yıllardır merak edilen demiryolu konusunu araştırdı.
Kalpak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e 11 Şubat 2025 tarihli ”Hızlı Tren veya normal tren hizmetlerinde kullanılmak üzere Hat Projesi var mı? şeklinde bir başvuru yaptı. Ancak CİMER’den gelen 18 Şubat 2025 tarihli cevabi yazı tüm hayallerimizi yıktı:
Aslında biz bu Kara trene de razıydık, tek ilçemizin kenarından ağrı Erbaa, Niksar, Reşadiye, Koyulhisar, Suşehri, Refahiye, Erzincan, Tercan, Erzurum Kars ve Ağrı’ya gidecek bir tren yolumuz olsaydı.
Maalesef yarım asrı geçen bu güzel hayalimiz gerçekleşemeyecek.