Amasya İtimat

43 KİLOMETRE YAKINIMIZDAKİ SAKLI TARİH…

0
138
Aslında Taşova ilçemizin çevresi çeşitli tarihi eserlerle dolu. Bunlardan bir tanesi Pontus Kralı 6. Mitritades tarafından Milattan önce 40’lı yıllarda yapılan Boğazkesen Köprüsü.
Halen; Orta Karadeniz’de Ordu, Samsun Tokat ve Amasya sınırları içerisinde kalan yerleşim merkezlerinde uzun yıllar hakimiyetini sürdüren 6. Mitritades Milattan önce 120 – 63 tarihleri arasında yaşamıştır.
Pontus döneminde VI. Mitridates zamanında yapılan Kevgir kalesine  ilçemizden Erbaa Doğanyurt yolu üzerinden 43 kilometrelik bir yolculuk sonrası ulaşılıyor.
Kaynak: Saklı Tarih
Gizemleri ve bilinmeyenleri ile Kevgir (Keygür) Kalesi
Ordu ili Akkuş İlçe merkezine 30 km uzaklıktaki Seferli (köyü) Mahallesi sınırları içinde, Erbaa ilçesi sınırındadır. Halk arasında kaleye “Keygür” ve “Keçi” kalesi de denilir. Kalenin çevresi uçurum olup, savunmaya oldukça elverişlidir. Hasan Uğurlu barajına akan Tifi çayı, kale topraklarını içine alacak şekilde bu bölgede “U” yapar. Kale, Tifi çayından 400 metre yüksektedir. Kale, Pontus döneminde VI. Mitridates zamanında yapılmıştır. Yapılış amacı: savunma, erzak ve silah deposudur. Kale de bir dönemler para basılan bir darphane bulunduğu tahmin ediliyor. Çünkü: kalenin çevresi uçurumlarla çevrilidir ve ayrıca surlar vardır, kaya içine oyulmuş gizli yollar, oyma odalar ve bu odalardaki potalar, burada bir darphane bulunduğu iddiasını güçlendirir. Rivayetlere göre, kalenin içindeki yeraltı şehrinde işlenen altınlar, atlara yüklenip deniz kıyısına götürülür ve buradan gemilere yüklenerek Trabzon’a gönderilirmiş.
Kale yakınlarında MS 113 yılına tarihlenin bir Roma sikkesi bulunmuştur. Bu durum, kalenin yapılışından sonra Roma ve Bizans döneminde de kullanıldığını kanıtlamaktadır. Hatta kalenin Arap döneminde de kullanıldığı bilinmektedir. Çünkü kalede mermer kalıntılarda Arapça yazılar görülüyor. Kale içindeki evlerin duvarlarında mermer parçaları bulunur. Bu evler harç ve tuğladan yapılmıştır. Ayrıca kale içinde: odalar, tüneller, merdivenler (bu merdivenler oldukça büyüktür, 8 kişi aynı anda merdivende yürüyebilir.), gizli bağlantılar ve yollar görülebilir. Bu sözü edilen gizli yol (tünel): Tifi çayına doğru inmektedir ve toplam 752 basamak vardır. Bu tünelin bir başka rivayete göre, Akkuş topraklarında bulunan ve Esgeros Bank denen bir bankaya bağlandığı söylenir. Günümüzde bu tünele girilebilmektedir ancak tünelin içi oldukça serindir. Roma-Bizans döneminde yörede işletilen altın madenlerinden elde edilen cevherler in eritilerek külçe ve altın paraya dönüştürüldü yer olduğu rivayet edilmektedir. Bu nedenle definecilerin talanına uğramaktadır. Kayadan yapılmış altın ergitme potaları hala yerlerinde durmaktadır. Kaleden vadinin altına inen tünelin vadinin karşı tarafında bir yeraltı şehrine geçtiği rivayet edilmektedir. Varolan tünel 1970 li yıllarda bir kısmı çökmüştür.
Maalesef bölgede şuana kadar herhangi bir arkeolojik kazı yapılmamıştır.

Yorum Ekle