Virtual Dedicated Server, Türkçe adı ile Sanat Atanmış Sunucu, web sitesi kullanıcılarının uygulama oluşturmasını sağlamak, uygulamaların dağıtımını gerçekleştirmek ve web uygulamalarını barındırmak için kullanılan sanal makinenin ismidir. VDS’lerin kendi içinde özel disk yerlerinin bulunması ve özel bir işletim sistemine sahip olması sebebiyle kullanımı kişisel bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Her VDS’in kendi sunucularına özel disk yeri, belleği, CPU tahsisi ve bant genişliği vardır. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurularak yüksek performanslı sanal sunucu alımı gerçekleştirilebilir. VDS al avantajları ile siz de sanal sunucu sahibi olabilir ve pek çok işinizi kısa süre içerisinde profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
VDS ve VPS Karşılaştırması
VPS sunucuları VDS sunucularına oranla daha uygun fiyatlıdır. Bunun yanı sıra VDS sunucularının performanslarına bakıldığında VPS sunucularına oranla daha stabil bir performansa sahip olduğu görülebilir. VPS sunucuları ise daha aktif ve yüksek performanslı sunuculardır. Bu iki sunucu arasında kurulum yönünden de belirli farklılıklardan bahsetmek mümkündür. VPS sunucularının aksine VDS cloud sunucularının kurulumunu gerçekleştirmek için hypervisor’e ihtiyaç duyulur. Tek başına kurulumu mümkün olmayan VDS sunucularının aksine VPS sunucuları oldukça kolay bir şekilde kurulup kullanıma hazır hale getirilebilir. VDS alavantajlarından yararlanarak yüksek performanslı sunucu alımı gerçekleştirebilirsiniz. Sanal sunucuişlerinizi daha aktif bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
- VDS’nin donanımları VPS’ye oranla daha gelişmiştir.
- Paylaşımlı hosting kullanılması durumunda web sitesi sahibinin kontrol mekanizması olmayabilir. Bu nedenle VDS kullanımı kontrolü sağlayabilmek adına oldukça önemlidir.
- VDS, paylaşımlı hostinglere oranla daha güvenilirdir. Kontrol mekanizması bulunduğu için kolay bir şekilde kontrol edilebilir.
- Paylaşımlı hostinglerde genel olarak trafikte dalgalanmalar meydana gelebilir. Dalgalanmaları engellemek ve dalgalanma sebebiyle herhangi bir sorun yaşamamak adına VDS kullanımı oldukça avantajlıdır.
VDS’nin Dezavantajları Var mı?
VDS her ne kadar profesyonel sanal sunucu olsa da VDS’nin de kendi içerisinde bazı dezavantajları bulunur. Kullanıcıların gerçekleştirdiği deneyimler doğrultusunda yaptıkları yorumlara göre VDS’nin dezavantajları aşağıdaki şekildedir.
- VDS’nin düzgün bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcıların yeterli bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bu da demek oluyor ki yalnızca VDS satın al işlemi gerçekleştirerek profesyonel bir sunucuya sahip olmak yeterli değildir. Aynı zamanda gerekli bilgi birikimine de sahip olunmalıdır.
- VDS sunucularını bulut sunucularına oranla kaynak sayısı daha az olan bir sunucudur. Bu nedenle kaynak yelpazesinin geniş olmasını istemeniz durumunda VDS sürücü hayal kırıklığına uğramanıza neden olabilir.
- VDS sürücü kullanılması durumunda dedicated sunucara oranla daha az yetki sahibi olunmaktadır. Bu nedenle VDS sürücü kullanımı gerçekleştirilmesi durumunda web sitelerinde daha az yetkiye sahip olunmaktadır.
VDS’nin Uygun Olduğu Web Siteleri
VDS hakkında merak edilen sorulardan biri de VDS’nin uygun olduğu web sitelerinin hangileri olduğudur. VDS satın al işlemi gerçekleştirmek ve VDS kullanmaya başlamak isteyen kişiler sunucuyu satın alarak;
- Yavaş yükleme sorunu olan web sitelerinde,
- Trafik dalgalanması yaşanan web sitelerinde,
- Yüksek kaynak ihtiyacı bulunan web sitelerinde,
VDS sürücüsü kullanmak mümkündür. Özellikle online ticaret gerçekleştiren web siteleri VDS kullanarak istenilen verime ulaşabilir. Bu nedenle VDS’nin uygun olduğu pek çok web sitesinden bahsetmek mümkündür.
VDS’nin Sahip Olduğu Avantajlar
Her sürücünün olduğu gibi VDS’nin de kendi içerisinde belirli başlı avantajları vardır. Önemli olan bu avantajları öğrenmek ve VDS satın almadan önce bilgi sahibi olarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilmektedir. Kullanıcıların VDS hakkında gerçekleştirdikleri yorumlara göre pek çok kişinin avantaj olarak gördüğü özellikler aşağıdaki şekildedir.
- VDS’nin tercih edilmesi durumunda RAM, disc, CPU başta olmak üzere pek çok kaynak paylaşımsız bir şekilde kullanılabilir.
- VDS kullanımı ile web sitelerine root erişimleri gerçekleştirilebilir.
- VDS ihtiyaç anında kaynarların artırılmasına yardımcı olur.
- Düzensiz web sitesi trafikleri düzene sokulur ve trafik yoğunluğu kontrol altına alınabilir.
- Web sitelerinde sık sık karşılaşılan geç yükleme problemi en aza indirgenir. Kısa süre içerisinde hızlı erişim imkanı elde edilir.
- VDS, web sitelerinin güvenliğini sağlar. Özellikle güvenilir bir yazlım elde etmek isteyen kişilere güvenlik açısından oldukça yardımcı olur.
- Diğer web sunucularının aksine fiyat bakımından oldukça uygundur.
- Web sitelerine gelebilecek olan olası siber saldırıların engellenmesini sağlar.