Amasya İtimat

VALİLİKTEN ZİRAİ DON AÇIKLAMASI

0
216

Taşova!mızın kurulduğu 1944 yılından bugüne 81 yıldır Nisan ayı ortalarında böylesine kar yağdığını kimse hatırlamıyor. Amasya’nın merkezi ve tüm ilçelerinde de etkili olan 21. asrın en büyük zirai don olayı nedeniyle özellikle meyve ağaçları ve diğer ürünler yağışın akabinde ilçe merkezinde – 10 yüksek yörelerimizde  – 20’lere düşen hava sıcaklığındaki ani düşüşle yandı.

AASYA VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI
Amasya’da etkili olan dondurucu soğuk ve kar yağışı, tarım sektörünü derinden sarstı. Ülke genelinde hissedilen olumsuz hava koşulları, Amasya merkez ve İlçemizde de bereketli topraklarında da zirai don hadisesine yol açtı. Özellikle kiraz ve ceviz üretiminde önemli bir yere sahip olan kentte, şeftali, elma, kayısı ve nektarin gibi birçok meyve türü bu beklenmedik doğa olayından olumsuz etkilendi.
Amasya Valiliği, olayın hemen ardından harekete geçerek Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı ile koordineli bir çalışma başlattı. Vali Önder Bakan’ın başkanlığıyla oluşturulan 11 teknik ekip ve 51 personel, il genelinde hasar tespit ve raporlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Amasya Valiliği’nden yapılan basın açıklamasında, devletin geçmişte olduğu gibi bu zorlu süreçte de Amasyalı üreticilerin yanında olacağı vurgulandı. Üretimin devamlılığı için gerekli tüm önlemlerin alınacağı belirtilirken, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle zirai don riskinin henüz geçmediği uyarısı yapıldı. Üreticilerin dikkatli ve tedbirli olmaları çağrısında bulunulurken, çiftçilere geçmiş olsun dilekleri iletildi.
Zirai donun boyutları ve ekonomik etkileri, yapılacak detaylı hasar tespit çalışmalarının ardından netlik kazanacak. Ancak ilk belirlemelere göre, Amasya’nın önemli geçim kaynaklarından biri olan meyvecilik sektöründe ciddi kayıplar yaşanması bekleniyor. Üreticiler, devletin desteğiyle bu zorlu sürecin üstesinden gelmeyi umut ediyor.
Valilikten yapılan açıklama; “Ülkemiz geneliyle eş zamanlı olarak, İlimizde de etkili olan soğuk ve kar yağışlı hava, tarım alanlarımızda zirai don hadisesine neden olmuştur. Zirai dondan İlimizde yetiştiriciliği yapılan; başta kiraz ve ceviz olmak üzere, şeftali, elma, kayısı, nektarin gibi birçok meyve üretim alanı olumsuz etkilenmiştir. Valiliğimizin yönetiminde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odası Başkanlığımız, İlimiz genelinde 11 teknik ekip ve 51 personel ile saha tespit ve raporlama çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Devletimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi son yılların en büyük zirai don olayı sonrasında da üreticilerimizin yanında yer almaya devam edecek ve her daim üretime devam etmeleri için gerekli tüm tedbirleri alacaktır. Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle zirai don riskinin devam ettiğini hatırlatarak, üreticilerimizin dikkatli ve tedbirli olmalarını rica ediyor, çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Yorum Ekle