Merhabalar,
Ülke geneline bakıldığında hayvancılığın artık kar getirmeyen hatta aileye yük olmaya başlayan bir sektör olarak görmekteyiz.
Bunun başlıca sebepleri çok çok önemli olan otlak ve meraların cılızlaşıp bitmesi toplu besiciliğe geçişteki sancılarla beraber yem ve slaj fiyatlarının artışları ve bunun yanı sıra samanı ithal edecek duruma gelinmesi aile hayvancılığını bitirmiştir.
Peki hayvancılık bitmeli mi ?
Tabii ki bitmemeli. Ailelerin üzerine yük olmayacak kadar hayvan bakımının yanı sıra, bu işi meslek edinecek girişimcilerin aile görgüsü hayvancılığı terkedip bu günün şartlarına, teknolojisine uygun dalı seçip bilinçli hayvancılık yapması güzel kar getirileri ile işletmenin büyütülmesi zor olmayacaktır.
Hayvancılık deyince hemen aklımıza büyük ve küçükbaş hayvan gelmektedir. Oysa o kadar çok hayvancılık dalı var ki yukarda da bahsettiğim gibi (uygun dal) seçmeliyiz.
Şimdi Taşova’nın Coğrafi yapısına bakalım. toprak ve mera alanında sıkıntı yok, Su alanında da sıkıntı yok Güzel Yeşilırmak, sulama barajlarımız , doğal barajlarımız vs. Sanırım burada sadece girişimci yok.
Şeker piliç’in patronu Sayın Ali Bor ile kanatlı hayvan konusunda uzunca sohbetlerimiz oldu. Şeker piliç Bandırma’da çok büyük işletmedir. Kanatlı hayvanın geçmişini ve bu günkü geldiği noktayı kısaca paylaşalım.
Sayın Ali Beyin sözlerinden alıntılar,
Babam bu işe ahırda ineklerin içinde 50 tavukla başladı. sonra 100 -150 derken ahır almamaya başladı. sonra bir tavuk barınağı yaptık. Bu işe yumurta satmak amacı ile başladık. İş o kadar büyümeye müsait idi ki yumurtanın yanında et tavukçuluğunu da yapalım dedik ve bu günlere geldik. Bunun yanında kendi tesislerimizi kurduk. Tüm sermayeyi ileriye dönük tesis kurmada harcıyoruz.
Kuluçkahane,Besihane, kesimhane,yem fab. vs.
Ali Bey’e en can alıcı soruyu sordum.
Bu günün şartlarında bu işe sıfırdan başlarmıydınız ? Hangi hayvan dalını seçerdiniz. ?
Tabii ki yapardım. Şimdilerde dev rekabet edecek şirketler çoğaldı. Bu sektör de gövde gösterisi konumuna geldi. Bilinçli yapılmaz ise sonuç kaçınılmaz olacaktır.Eğer bir işletme açılacak ise sermaye güçlü olmalıdır. Yine de bu işi yapmak isteyenlere tavsiyem, bu işi yapan büyük firmalarla görüşür besi kümesleri kurar taşeron çalışırdım. Bizim girişimcilerimiz var çok güzel kazanıyorlar. Her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. civciv,yem,veteriner nakliye ne aklınıza gelirse, yeter ki bizim normlarımızda olsun.
Bir de çok kazandıran yeni bir hayvancılık dalı var. Saanen keçisi. Kanatlı kadar sermaye gerektirmeyen çok kazançlı bir hayvancılık dalı. Balıkesir ve Çanakkale de çok iyi sonuçlar var. tavsiye ederim.
Sayın Ali Bey’e buradan bir kez daha değerli bilgileri ve tavsiyeleri için teşekkür ediyorum.
Bu tavsiyeden sonra Çanakkale, Ezine, Gönen’e gidip keçiler ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri sizinle paylaşacağım. umarım düşünenler için kaynak olur.
Saygılarımla
Ercan SEVER