BİR NESİLİN KULLANDIĞI UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GÖRENEĞİMİZ
Haber: Ahmet Şimşek
Daha önce bebek bezi yerine kullanılan, tamamen doğal, insan sağlığına faydalı tahta beşiklerde yatan çocukların altına konulan, arazilerin belli başlı/ Anadolu’ da olduğu gibi Yöremizde Taşova’ da köylerde yıllar ön yerlerinden alınan yumuşak topraktır höllük.
Anadolu kadınlarının bulmuş olduğu sağlıklı bir çözümdür aslında. Bizim köyde donuzluk deresi denen bir bölgede çocukluğumda anam bir kazma bir kürek alır killi toprak kazılır, halburlarla elenir, çuvala doldururlardı. Eve getirilen höllük eve getirilir güneşte iyice serilerek kurutulurdu. Özenle nem olmayan bir yerde saklanırdı. Köyümüzde çocuğu olan her evde kullanılırdı höllük. Hatta kışın tükenirse birbirinden istenirdi, çünkü büyük ihtiyaçtı.
Bir nesil önce kaput bezi sabunla kaynatılarak beyazlar, naylon muşambaların içine konulurdu. Sobanın bile icat edilmediği dönemlerde göçebe hayatı süren Anadolu kadınları, yaylalarda, kıl çadırlarda çocuklarını büyütürken kendince çözümler aramış höllüğü bulmuşlar. Daha önceden hazırlanan höllük, teneke kablarda ısıtılır, beşiğe serilmiş bir beze konur, iyice ılık hale gelince çocuğun altına sıcak sıcak konulurdu. Islandığında çocuğa zararı dokunmayan ıslaklık çocuk uykusundan uyanınca alınır, bir sonraki çocuk yatırılıncaya kadar yenisi hazırlanılırdı. Çocuklar sağlıklı olur, hem ıslak kalmaz, pişik ve mantar olmazdı. Her torağa bebek belenmez idi. Kil ağırlıklı yer yüzünün bir kazma altında bulunan topraklardan höllük kazılır, halburlarda elenir, özenle saklanırdı. Anadolu’da bebeklerin belli bir yaşa kadar toprakla kundaklandıkları “höllük” geleneği, unutulmaya yüz tutsa da çok az sayıda aile tarafından sürdürülüyor.
İşte höllügün hikayesini sizlerle paylaştık. Bizim kültürümüzde çok zenginliklerimiz vardır. Mühim olan bu zenginliklerimizin farkında olmak gerekir.