Ahmet Şimşek/05amasyam05 Haber 2021
Köylerde pekmez yapmak için ilkel ama bir o kadarda kullanışlı bir alettir Sıktaç.
SIKTAÇ nedir.: Adı üstünde kazanlarda kaynamış meyveleri çuvallara doldurularak tekne halindeki sıktaca konulur. Üstten bir uzun ağaçtan yapılmış, elle tutup meyve dolu çuvalı sıkıştırmaya yarayan bir alettir sıktaç.
Kaynamış Meyyelerin suyu sıkıldıkdan sonra süzgeçten geçirilerek geniş bakır leğenlerde kaynatılmaya bırakılır. Ağır ağır kaynatılır ki pekmez taşmasın. Yine bir ağaç sopa ile karıştırılır, pekmez dibine sarmasın. Her türlü meyveden yapılır pekmez. Elma, armut, üzüm, kaysı, dut gibi çeşitli meyvelerden yapılır pekmezler vardır. Birde bizim yöremizde şeker pancarından da yapılır pekmez.
Sıktaç yapımını gerçekleştiren Muammer Kılıç ustamıza bu el işi aletin yapımını devam ettirdiği için çok teşekkür ediyoruz.