İlçemizin doğal güzelliği ve Allahın bir lütfu olarak bize verdiği bizimde maalesef değerlendirmekten aciz olduğumuz Yeşilırmak üzerinde yapılmasına başlanan ve başlanacak olan 4 hidroelektrik santral işletmesinin menfi ve müspet yankıları sürmektedir.
Hidroelektrik santral, suyun potansiyel enerjisinin mekanik enerjiye ve mekanik enerjinin de elektrik enerjisine dönüştürüldüğü yerdir...
Umutlu köyüne yapılması düşünülen santrale Muhtar İlhan Özsoy ve köylü, haklı olarak gösterdikleri yoğun tepki, duyarlı bir vatandaşlık göstergesidir. ilgili yerlere müracaatta bulunmasına rağmen teknolojiye karşı olmadığını ama kendilerine bilgi dahi verme gereğini hissetmeden, zoraki biz ister isek yaparız, çünkü güçlüyüz gibi zorlayıcı yaklaşımları esefle karşılamış, şirket yetkililerine sitemini ifade etmiştir. Merkezi hükümet destekli bu inşalar mutlaka bir şekilde tamamlanacaktır. Ama ileride tarihi bir sorumluluğu da beraberinde getirecektir.
İnşası düşünülen bölgenin sayın Valimiz Celalettin Lekesiz’in de tespit ettiği üzere bir sebze ambarıdır. Yıllarca köylü bu sebze ambarından geçinmektedir. İlginçtir bu sebzeler sayesinde göç vermeyen tek köyümüz Andıran (Umutlu) köyüdür. Olası inşa durumunda göç kaçınılmaz olacaktır.
Muhtarın tek isteği bilgilendirilme, adam yerine konulup muhatap kabul edilmesidir. Bu işte ne kazanıp ne kaybedeceklerini bilmek en tabii haklarıdır. Taşyapı inşaat mutlaka bu proje için uzun zamandır gerek jeolojik gerekse maliyet olarak tüm kriterleri göz önüne alarak tercih etmiş olabilir ama!…
Elektrik işleri Etüt idaresi Genel Müdürlüğünün,Barajların planlama düzeyinde projelendirme kriterleri arasındaki 5. kısım “Doğanın Korunması ve Çevre Şartları: Doğa ve çevrenin korunması günümüzde çok önem kazanmıştır. Mesela bitki örtüsünün çok yoğun olduğu bölgelerde, kil malzeme elde edebilmek için çok kıymetli tarımsal arazilerin talan edilmesi, ağaçların sökülmesi, doğaya çirkin bir görünüm verilmesi yerine, kil malzeme gerektirmeyen geçirimsiz memba kaplamalı kaya dolgu tipinde bir baraj gövdesi seçilmesi daha uygun olur.” ifadesi de göz önüne alınırsa ki, alınmaması için hiçbir neden yoktur. Düşünülen şantiye Umutlu’nun var olan 2000 dönüm gibi küçük sayılabilecek ama hayati önem arz eden, tarımsal olarak değerlendirilmesi daha makul olabilecek bölgeye zarar verilmeden yapılamaz mı?..
sayın Valimizin de projelerinin olduğu bu bölgeyi kurtarmak sadece Umutlu köyü Muhtarı İlhan Özsoy ve köylünün değil, tüm Taşovalı yetkililer ve vatandaşlarının da problemidir. Taşovalı olarak
Yarınlardan endişe duymamak için…